För barn kan sängvätning ha negativa effekter på livskvalitet, skolresultat och sociala relationer. Som förälder eller vårdnadshavare kan det vara svårt att veta hur man kan hjälpa till. Här berättar barnläkaren Peter Wide om tabut och hur man kan bryta det.
Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!
Att prata om sängvätning kan ofta kännas svårt och tabubelagt – både för barn och vuxna. Detta gör att många barn lätt kan få den felaktiga uppfattningen att man är helt ensam om att kissa i sängen. Som förälder eller vårdnadshavare är det därför viktigt att vara stöttande och öppen.
Doktor Peter Wide är barnläkare och överläkare på Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus och har specialiserat sig på barn med kontinensbesvär. Han har genom åren mött många barn som haft problem med sängvätning.
– Fyll på med kärlek och bekräftelse. Prata om att sängvätning inte är barnets fel och att de flesta barn och vuxna har något som är svårt; huvudvärk, magont, sängvätning eller annat. En del föräldrar har egna erfarenheter av sängvätning och det kan då vara hjälpsamt att på ett avdramatiserande sätt prata om det, säger Peter Wide.
Att vara rädd för att kissa på sig i sömnen kan göra att barn drar sig för olika sociala aktiviteter. Det kan påverka barnets livskvalitet negativt. Att prata med sitt barn om problemet kan hjälpa till att avdramatisera det hela. Som förälder kan det också hjälpa att följa med barnet på sociala aktiviteter eller informera andra vuxna om besvären.
– Det är inte ovanligt att barn med sängvätning inte vågar sova över hos kompisar eller följa med på läger. Det kan då vara en trygghet att någon vuxen som är med vet om sängvätningen och kan stötta.
Peter Wide har under sina 15 år som specialist på sängvätning och inkontinens behandlat ett stort antal barn som fått hjälp med att bli torra.
– Jag minns särskilt en 9-årig tjej som verkat tyngd av sängvätningen vid tidigare besök då hon berättat att ingenting hjälpt. När hon till slut blev torr ville föräldrarna avboka besöket eftersom hon var torr, men flickan ville komma och dök upp med en ny hållning och glitter i ögonen för att berätta att hon nu vågade sova över hos sin bästa kompis.
Sängvätning är ett problem som går att bota och ju tidigare man tar tag i det desto mindre påverkan får det på barnets livskvalitet. Om ditt barn har problem med nattväta finns det hjälp att få – kontakta din vårdcentral eller elevhälsan får att få behandling.
Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!
Vanligaste behandlingarna av sängvätning
Enureslarm – en apparat som barnet har i sängen som larmar när det kommer kiss i sängen. Barnet lär sig sedan gradvis att tolka kroppens egna signaler
Tablettbehandling – som förstärker det kroppsegna hormonet vassopressin och påverkar njurarna att inte släppa igenom så mycket urin under natten