Familjeproblemet få vill tala om – här är läkarens ord: ”Det är inte barnets fel”

Publicerat: 2021-18-11

Många barn lider av sängväta, för vissa håller det i sig ända upp i skolåldern och det kan påverka barnets livskvalitet negativt. Det är inte alltid man som förälder vet hur man ska hantera det. Doktor Peter Wide berättar om orsakerna bakom sängvätning och när man bör uppsöka läkare.

Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!

Doktor Peter Wide är barnläkare och överläkare på Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus. Han är också sekreterare vid Svenska Enuresakademien – en expertakademi för frågor kring nattväta och problem med kontinens och urinvägar hos barn och ungdomar. I sitt arbete möter han dagligen barn med urologiska besvär.

– Vi rekommenderar att barn som kissar i sängen när de fyller 6 ska få chansen att prova behandling mot nattvätan.

Varför man ska uppsöka hjälp när barnet är i sexårsåldern har att göra med att det ofta är i samband med skolstart som barn kan börja känna sig negativt påverkade av sängvätning.

– Sängvätning är medicinskt ofarligt men jobbigt och eftersom det finns effektiva behandlingar bör alla barn med sängvätning i sexårsåldern och uppåt erbjudas hjälp.

Varför man ska uppsöka hjälp när barnet är i sexårsåldern har att göra med att det ofta är i samband med skolstart som barn kan börja känna sig negativt påverkade av sängvätning.

Det är fortfarande till stor del okänt varför barn ibland kissar i sängen om natten.

– Vi vet att hög nattlig urinproduktion, faktorer kring sömn och en ”busig urinblåsa” kan bidra och att ärftlighet spelar roll för en del.

Sängvätning växer oftast bort av sig självt, men kan leda till många påfrestande nätter och dåligt självförtroende hos barnet.

Sängvätning i sig är inte farligt, men det är ofta jobbigt för både barn och föräldrar och kan påverka både livskvalitet och skolprestationer negativt. Peter Wide menar att det därför är viktigt att prata med sitt barn om sängvätningen.

– Det är viktigt att prata med sitt barn om att hen inte är ensam om att kissa i sängen och att barnet kommer att bli torrt. Barn är bra på att lägga skuld hos sig själva och jag tycker därför att det är viktigt att man som förälder förklarar att det inte är barnets fel.

Om man som förälder eller vårdnadshavare är orolig över sitt barn så kan man kontakta vården för att få hjälp och behandling.

Kissar ditt barn i sängen? Det är inte för sent att få läkarhjälp – läs mer och få rätt hjälp här!

Vanligaste behandlingarna mot sängvätning är:
Enureslarm
– en apparat som barnet har i sängen som larmar när det kommer kiss i sängen. Barnet lär sig sedan gradvis att tolka kroppens egna signaler
Tablettbehandling – som förstärker det kroppsegna hormonet vassopressin och påverkar njurarna att inte släppa igenom så mycket urin under natten

Nästa artikel