Därför bör föräldrar med sängvätande barn söka läkarhjälp

Publicerat: 2021-18-11

Svenskar pratar sällan högt om sängvätning, trots att det är ett vanligt hälsoproblem bland barn. Många tror att det inte går att göra något åt sängvätning – men det finns flera behandlingsmetoder som hjälper de flesta barn att bli torra.

Det är viktigt att få läkarvård för sängvätning. Läs mer och sök hjälp här!

Sömn är en viktig del av ett barns utveckling. Dålig sömn kan ha negativa konsekvenser för barnets minne och tankeprocesser, och forskning har dessutom visat att sömn påverkar livslängden.

Med andra ord: En god natts sömn är väldigt viktigt.

Tyvärr är det ofta lättare sagt än gjort att sova gott om natten. En stor andel svenska barn lider av sängvätning ­­– ofrivillig urinering på natten hos barn över 5 år. Studier har visat att många sängvätare också lider av sömnstörningar och psykiska problem.
Det är långt ifrån alla svenskar som är medvetna om att sängvätning är ett problem som man kan söka vård för att få bukt med. I de flesta fall är orsaken till sängvätning att barnet producerar för lite av hormonet vasopressin, som reglerar urinproduktionen på natten.

Det finns flera behandlingsmetoder för sängvätning. Det kan till exempel behandlas medicinskt genom att kompensera för bristen på vasopressin, men det är också möjligt att använda ett så kallat kisslarm som ringer när barnet kissar på sig i sömnen.

Oavsett vilken behandlingsmetod du som förälder och läkaren beslutar att använda är tålamod viktigt – särskilt för barnets skull.

Varje torr natt ska ses som ett framsteg! Barn är bra på att märka om deras föräldrar blir besvikna, vilket i sin tur kan leda till att barnet känner skuld. Då förvärras problemet.

Det är viktigt att få läkarvård för sängvätning. Läs mer och sök hjälp här!

Nästa artikel