5 orsaker till sängvätning hos barn

Publicerat: 2021-18-11

Två barn i varje skolklass med 7-åringar är sängvätare. Orsaken till att man kissar i sängen kan skilja sig åt från barn till barn – men det finns behandlingsalternativ som hjälper de flesta att blir torra.

Kissar ditt barn i sängen? Det är aldrig för sent att söka läkare – läs mer och få rätt hjälp här!

Många tror att sängvätning hos barn är ett psykologiskt problem som uppstår när barn går igenom stora förändringar under uppväxtåren, till exempel att familjen behöver flytta eller föräldrarna skiljer sig.

Ingenting i modern forskning tyder på att sängvätning hos barn beror på psykologiska faktorer. Tvärtom visar studier att det är ett problem som uppstår på grund av fysiska faktorer. Däremot får sängvätning ofta konsekvenser för barnets allmänna välbefinnande – därför är det viktigt att söka läkarhjälp.

Här är fem vanliga orsaker till sängvätning hos barn:

1. Brist på vasopressin

De allra flesta sängvätare lider av brist på vasopressin, ett hormon som hämmar urinproduktionen under natten. Om kroppen inte producerar tillräckligt med vasopressin producerar barnet i stället för mycket urin på natten, och därför uppstår behovet att kissa.

Brist på vasopressin är den överlägset vanligaste orsaken till sängvätning och finns hos cirka 69 procent av alla sängvätare.

2. För mycket vätska

Om barnet dricker för mycket vätska under eftermiddagen och kvällen ökar risken att blåsan blir så full under natten att den måste tömmas. Ofta försöker man minska vätskeintaget kvällstid som ett första försök att lindra sängvätning.

3. Ärftlighet

Sängvätning är en ärftlig åkomma. Om föräldrarna har lidit av sängvätning som barn är sannolikheten stor att deras barn kommer att ha samma problem.

4. Blåsan är för liten

För liten urinblåsa betyder att blåsan rymmer för lite urin eftersom blåsmuskeln är överaktiv och inte avslappnad mellan toabesöken. En liten (överaktiv) blåsa nattetid är huvudorsaken hos ungefär en tredjedel av barnen med sängvätning. Om barnet lider av otillräcklig produktion av vasopressin förstärker en liten blåsa problemet.

5. Andra sjukdomar och problem

Även om de allra flesta fall av sängvätning är förknippade med brist på vasopressin eller en för liten urinblåsa, kan problemet bero på andra sjukdomar som till exempel inflammation i urinvägarna eller diabetes.

Därför börjar en läkare vanligtvis med att ta ett urinprov när man söker läkarvård. Det kan snabbt klargöra om barnet har en inflammation eller diabetes.

Inom sjukvården finns det i dag många behandlingsalternativ som kan hjälpa sängvätare. Därför är det är viktigt att man tar sitt barn till läkaren om han eller hon kissar i sängen efter sex års ålder.

Sök hjälp i dag om du känner igen dig. Obehandlad sängvätning kan få stora konsekvenser för barnets psykiska välbefinnande och sociala liv – både nu och i framtiden.

Kissar ditt barn i sängen? Det är aldrig för sent att söka läkare – läs mer och få rätt hjälp här!

Nästa artikel