LISTA: Här är de 7 vanligaste bedrägerityperna – så undviker du dem

AdvertisementDe ringer dig, de mejlar dig, de messar dig – och de vill ha dina pengar. Antalet anmälda bedrägerier har dubblerats på sex år och svenskarna gör nu allt för att skydda sig. Här är listan på de 7 vanligaste bedrägerityperna du måste känna till.

Så skyddar du dig mot bedragarna – läs mer om Western Union här.

1. Påhittade nödsituationer
Vissa bedragare har inga gränser utan utnyttjar människors känslor för sin familj och vilja att hjälpa människor i nöd. Bedragarna imiterar sina offer och fejkar en nödsituation.

2. Lotteribedrägerier
Lotteri- eller prisbedrägerier börjar ofta med att offret får ett oväntat samtal från någon som säger sig representera en välkänd lotteriorganisation med budskapet att de vunnit pengar. Offret måste bara skicka en liten summa pengar som täcker handläggningsavgifter och skatter innan de får sin vinst…

3. Falska hyresvärdar
Tänk dig att du letar efter ett hus eller en lägenhet att hyra och hittar en fastighet i ett bra område, till ett bra pris. Annonsen ser legitim ut, så du tar kontakt med ägaren. Ägaren säger att fastigheten är din om du bara för över pengar till deposition först. Du för över pengarna men hör sedan aldrig från ”ägaren” igen.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

4. Riggade budgivningar
Vid internetköp på auktionssidor gäller det att vara försiktig. Vissa budgivningar är riggade på förhand, och när man vinner får man reda på att säljaren bara godtar penningöverföringar som betalning. Säljaren ber köparen namnge överföringen med ett namn på en av sina närstående. Säljaren skapar sedan ett falskt id med det påhittade namnet och hämtar ut pengarna. Varorna kommer givetvis aldrig fram.

5. De som tar dina pengar – och ditt hjärta
Ett av de mest känslomässigt brutala bedrägerierna för offret är relationsbedrägerier. De börjar helt enkelt med att två personer träffas på internet. Att verkar normalt i början, men allteftersom förhållandet växer sig starkare börjar saker förändras och bedragaren ber om pengar till en bussbiljett – farbrodern är sjuk. Senare blir dottern akut sjuk och behöver en flygbiljett. Plötsligt är dina pengar borta, precis som personen.

Så skyddar du dig mot bedragarna – läs mer om Western Union här.

6. Förskottsbetalningar är ibland ingen bra idé
Bedragarna utger sig för att vara representanter för företag som förmedlar lån. Självklart tar de ut flera saftiga avgifter innan de beviljar lånen. Konsumenterna betalar – sedan är långivaren långt borta.

7. Du har visst betalat för mycket
En köpare skickar en check som betalning till dig som betalning. Den ser legitim ut, på en välkänd bank, men är på ett belopp som är högre än överenskommet pris. De ger en förklaring till överbetalningen och ber säljaren sätta in checken, ta ut pengarna och föra tillbaka överskottsmedlen. Flera veckor senare får offren reda på att checken är falsk men måste fortfarande betala tillbaka de uttagna pengarna till banken.

Hur ska man skydda sig?
Tekniken har gått framåt oerhört de senaste åren och bedragarna är snabba på att använda den och hela tiden hitta nya vägar för att lura sina offer. För att minska risken att själv drabbas har Anette Trulsson Corda, Nordenchef på Western Union, en gyllene regel.
– Det viktigaste är att aldrig överföra pengar till personer du inte känner, eller har träffat personligen, hur mycket förtroende personen än inger. Följer man det rådet är risken mindre att bli lurad, säger hon.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Nästa artikel