Från telegraflinje till att ”swisha”: företagets okända avtryck i historien

AdvertisementFrån sent 1800-tal har utvecklingen exploderat när det gäller kommunikation. Det har gått från tidskrävande och dyrt till snabbt och förhållandevis billigt. Ett av företagen som bidrog starkt till utvecklingen från början, står starka än idag: Western Union.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Ingen trodde på Hiram Siley när han år 1856 ville bygga en telegrafledning över den amerikanska kontinenten. Den förste presidenten för Western Union hörde av sig till andra telegraf-företag för hjälp, men ingen var villig att ställa upp på idéen att dra en 320 mil lång telefonledning över slätterna och klippiga bergen.

President Abraham Lincoln lär ha kallat förslaget näst intill omöjligt och även om de klarade det skulle ”indianerna hugga ned den så fort den satts upp”. Men när det amerikanska inbördeskriget bröt ut blev behovet av snabb kommunikation akut och den 4 juli 1861 sattes de första pelarna upp. Endast 112 dagar av hårt arbete senare kunde nationen för första gången förenas via snabb kommunikation, när järnvajrarna möttes i Salt Lake City.

När nu kommunikationen var på plats var också det första steget för snabba pengaöverföringar taget. Den första vidsträckta tjänsten för pengaöverföring lanserades av Western Union år 1872. Amerikaner kunde då gå till ett kontor och betala pengar som operatören sedan ”överförde” till ett konto på andra sidan kontinenten. Med lösenord och kodböcker kunde sedan mottagaren hämta ut pengarna på sitt lokala kontor.

Detta underlättade livet för många amerikaner och de snabba pengaöverföringarna var en succé redan från start. Bara fem år efter lanseringen användes tjänsten för att överföra 2,5 miljoner dollar om året. Efter succén växte Western Union snabbt och blev ett av de första företagen på New York-börsen.

Under hela 1900-talet fortsatte kommunikationen i världen att utvecklas och därmed även Western Union. Företaget har en diger lista av medarbetare, som bland annat innefattar glödlampans fader Tomas Edison, författaren Henry Miller och John D. Larkin, en av 1800-talets största entreprenörer som började som telegrafist endast tolv år gammal.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Så vad gör Western Union för att leda utvecklingen idag? Sedan 1982 har företaget succesivt utvidgat sin verksamhet och idag har de hundratusentals ombud över hela världen. Till många länder kan man även föra över pengar direkt till ett bankkonto.*

Den stora satsningen just nu är dock på det digitala. I en allt mer digitaliserad värld gäller det givetvis att hänga med och genom sin app har de gjort det väldigt enkelt för den som vill överföra pengar utomlands. Det fungerar precis som en vanlig överföring, men utan att behöva besöka ett kontor.

– Lite som att swisha fast till andra sidan jorden, säger Western Unions Nordenchef Anette Trulsson Corda i ett pressmeddelande.

Trots stenhård konkurrens på marknaden och en utveckling som gått svindlande fort står Western Union starkt 2019. Mycket har hänt sedan 1856, men drivkraften att förena människor via snabb kommunikation består.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

* Tjänster och pengar kan bli försenade eller inte vara tillgängliga beroende på faktorer som vald tjänst, vilka alternativ för fördröjd leverans som valts, skickat belopp, mottagarland, valutatillgång, lagkrav, konsumentskydd, identifieringskrav, leveransbegränsningar, ombudens öppettider och tidsskillnader mellan olika tidszoner. Ytterligare restriktioner kan förekomma. Mer information finns i våra villkor.

Nästa artikel