”För aldrig över pengar till någon du inte känner”

AdvertisementFörra året anmälde över 260 000 svenskar att de utsatts för bedrägerier, vilket är en dubblering jämfört med för sex år sedan.
För att inte drabbas av bedrägerier i samband med pengaöverföring är det viktigt att endast föra över pengar till personer du faktiskt känner.
– Det viktigaste är att aldrig överföra pengar till personer du inte känner, eller inte har träffat personligen, säger Anette Trulsson Corda, Nordenchef på Western Union.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Antalet anmälda bedrägerier har ökat för varje år under det senaste decenniet, enligt Brå, Brottförebyggande rådet. Under 2018 anmäldes över 260 000 bedrägerier – vilket är en ökning med över 50 000 anmälningar från 2017 och en dubblering om man jämför med 2012.

Tekniken har gått framåt oerhört de senaste åren och bedragarna är snabba på att använda den och hela tiden hitta nya vägar för att lura sina offer. För att undvika att bli det finns det några saker man kan göra. Det första och enklaste du kan göra för att skydda dig, dina vänner och familj från att drabbas är att skaffa dig kunskap om de vanligaste bedrägerityperna. På så sätt kan du känna igen mönstret om det är någon som försöker lura dig.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Western Union, som är ett av de ledande företagen när det gäller digital pengaöverföring, tar den här negativa trenden på största allvar och gör allt de kan för att pengarna som skickas hamnar i rätt händer. Exempelvis måste den som hämtar ut en penningöverföring kunna ange avsändarens namn, avsändarens plats, förväntad summa, spårningsnummer på överföringen samt visa upp id-handlingar.

– Jag tror att en stor anledning till varför så många väljer Western Union är för att vi erbjudet ett smidigt sätt att skicka pengar, samtidigt som vi tar kundernas säkerhet på största allvar.

Den åldersgrupp som 2017 utsattes för flest försäljningsbedrägerier, enligt Brå, var personer mellan 35 och 44 år. Hela 6,9 procent uppgav att de blivit utsatta för den här typen av bedrägerier. För att minska risken att själv drabbas har Anette Trulsson Corda en gyllene regel.

– Det viktigaste är att aldrig överföra pengar till personer du inte känner, eller har träffat personligen, hur mycket förtroende personen än inger. Följer man det rådet är risken mindre att bli lurad, säger hon.

Western Union finns i över 200 länder och områden, och har hundratusentals ombud runt om i världen. Det gör att det är smidigt och enkelt att skicka pengar till vänner och familj i andra länder, och du väljer själv om du vill använda appen, hemsidan eller ditt lokala ombud.

Vill du veta mer om Western Union? Klicka här för att läsa mer och ladda ner appen.

Här är några av de vanligaste bedrägerityperna:
  • Förskottsavgift/förskottsbetalning: Bedragaren utger sig för att vara representant för ett företag som förmedlar lån. För att inge trovärdighet använder de sig av e-postmeddelanden och internetsidor som ser autentiska ut. För att bevilja lånen tar de sedan ut avgifter, och sedan försvinner de när den här ”avgiften” är betald.
  • Internetköp: Bedragarna hittar sina offer på auktionssidor på nätet. De meddelar sitt offer att personen vunnit budgivningen och att säljaren bara godtar penningöverföring som betalning, men varan skickas aldrig.
  • Lotteri/pris: En okänd person hör av sig via mail eller telefon och meddelar att offret vunnit ett pris. Efter att ha vunnit offrets förtroende säger bedragaren att personen måste betala en summa som täcker handläggningsavgift/skatter in priset kan skickas.
  • Hyresfastighet: Bedragaren lägger ut en annons om att dennes bostad går att hyra. När någon svarar på annonsen kräver ”ägaren” en deposition, betalning i förskott, men den summan får offret aldrig tillbaka och något hus eller lägenhet kommer offret heller inte att få hyra.
Nästa artikel