Här är sju anledningar till varför man ska investera i whisky – förutom att njuta av det

Det finns anledning att tänka efter både en och två gånger innan man öppnar spritskåpet och korkar av whiskyflaskan. Den långsamma tillverkningsprocessen, och den stora globala efterfrågan, gör att utbudet på single malt-whisky sinar. 

Det är just därför som priset på limiterad whisky har växt lavinartat de senaste åren. Här är sju anledningar till att man bör investera sina pengar i det flytande guldet – förutom att njuta av drycken.

Här kan du läsa om världens första reglerade whiskyfond – The Single Malt Fund. Den svenska fonden går endast att teckna under en begränsad tid.

1. En tidskrävande process
Att producera kvalitetswhisky liknar nästan ingenting annat. Processen är tidskrävande och långsam, kräver passion och kunskap. Därför tar det ofta 10-15 år eller längre för att skapa den perfekta whiskyn.

2. Utbudet minskar
Det säger sig självt. Utbudet på limiterad och sällsynt whisky är knappast konstant. En droppe whisky tar några sekunder att avnjuta – men decennier att tillverka. När allt fler whiskyälskare förbrukar sin samling minskar utbudet på limiterad whisky. Och priset? Det skjuter i höjden!

3. Branschen mår extremt bra
I Europa har single malt-whisky varit en storfavorit sedan länge. Men nu börjar resten av världen få upp ögonen för drycken. Det har gjort att efterfrågan på sällsynt whiskey exploderat – och ingenting tyder på att den trenden kommer att vända.

4. Kina, USA och Indien upptäcker single malt
Visste du till exempel att Indien är världens största whiskymarknad alla kategorier? Whiskyn som säljs på den indiska marknaden är främst lokal, men intresset för single malt-whisky växer ständigt. Detsamma gäller för Kina och USA, där single malt seglat upp i toppen av dryckestrender.

5. Växer i värde snabbare än guld
De senaste tre åren har värdet på sällsynt single malt-whisky ökat med nästan 30% – årligen. Det första halvåret i år har whisky överpresterat både guld och fina viner i värdeökning, enligt den oberoende sajten Rare Whisky 101.

6. Alla kan investera
Att investera i whisky var länge exkluderat för de rika och kunniga. Men nu kan vem som helst investera i det flytande guldet. ”The Single Malt Fund” är världens första reglerade whiskyfond – och vänder sig till svenska whiskyälskare. Fonden har som mål att köpa och sälja sällsynt whisky för att ge fondägarna avkastning.

7. Få första-tjing på whiskyn du investerar i
Som en smarrig bonus har den som investerat en slant i ”The Single Malt Fund” förtur på flaskorna som fonden säljer av. På så vis kan man få tillgång till riktigt fin kvalitetswhisky – utan ett brett kontaktnät eller ovanlig expertis. I länken nedan kan man läsa mer om hur man tecknar världens första reglerade whiskyfond.

LÄS MER: Så tecknar man den svenska whiskyfonden – och därför ska man passa på att teckna redan i dag.

Så tecknar man The Single Malt Fund

Teckna hos Mangold
Du kan teckna online hos Mangold Fondkommission AB. 

Teckna hos Avanza
Mina sidor > Nyintroduktioner & Emissioner > Övriga erbjudanden

Teckna hos Nordnet
Min depå > Nyintroduktioner under rubriken ‘Företagshändelser’

”The Single Malt Fund” är noterad på Nordic Growth Market och övervakas av Finansinspektionen. Det är den första fonden i världen av sitt slag – och man kan teckna fonden online på flera olika sätt. Men passa på: Fonden går endast att teckna under en begränsad tid framåt.

Nästa artikel