Experten: Därför ska man investera i sällsynt whisky

Det finns en anledning till varför whisky går under namnet ”Det flytande guldet”. Whisky har nämligen utklassat både guld och fina viner i värdeökning, den senaste tiden.
– Historiskt sett har whisky haft en enastående värdeutveckling, och ingenting tyder på att den trenden ska vända, säger whiskyexperten Christian Svantesson.

Läs mer om världens första reglerade whiskyfond – och varför det är läge att teckna redan i dag.

Att lämna finwhiskyn orörd i spritskåpet har visat sig vara en bra affär – i alla fall historiskt. Den oberoende sajten Rare Whisky 101, som analyserar whiskymarknaden och följer värdeökningen på skotsk single malt-whisky, visar att whisky utklassar både guld och fina viner i början av 2017.

Det stannar inte där. De senaste åtta åren har priset på sällsynt single malt-whisky ökat med dryga 380 procent, enligt Rare Whisky 101. Det innebär en årlig värdeökning på över 40 procent. Och förklaringen till den explosionsartade ökningen är ganska enkel.
– Limiterade utgåvor av whisky har en speciell egenskap, de konsumeras! Det gör att utbudet blir mindre och att priset stiger. Dessutom har vi en starkt växande efterfrågan globalt sett, särskilt vad gäller single malt, säger Christian Svantesson.

Flera internationella medier har uppmärksammat att single malt-whisky går en ljus framtid till mötes på nya marknader. Efterfrågan växer i stort sett i hela världen – men framför allt i Indien, Kina och USA. Tre gigantiska marknader, som alla tre vänder sina lokala whiskysorter ryggen.
– Ingenting tyder på att den här trenden kommer att vänta. Whisky har en fantastiskt spännande resa framför sig, säger Christian.

Att producera whisky är heller ingenting man gör över en natt. Det är tidskrävande, långsamt och kräver stor kunskap. Därför är ledtiderna för att producera kvalitetswhisky ofta 10-15 år – ibland längre. Även det gör att utbudet på sällsynt whisky sinar – och priset skjuter i höjden.

För den som vill investera en slant i det flytande guldet har nu världens första reglerade whiskyfond noterats. Fonden är svensk och heter ”The Single Malt Fund” – och riktar sig till vanliga whiskyälskare.
– Det här är verkligen en unik möjlighet. Allt talar för en lovande utveckling, säger Christian Svantesson som grundat fonden.

Så funkar whiskyfonden – och därför ska man passa på att teckna före den 20 april.

Så tecknar man The Single Malt Fund

Teckna hos Mangold
Du kan teckna online hos Mangold Fondkommission AB. 

Teckna hos Avanza
Mina sidor > Nyintroduktioner & Emissioner > Övriga erbjudanden

Teckna hos Nordnet
Min depå > Nyintroduktioner under rubriken ‘Företagshändelser’

”The Single Malt Fund” är noterad på Nordic Growth Market och övervakas av Finansinspektionen. Det är den första fonden i världen av sitt slag – och man kan teckna fonden online på flera olika sätt. Men passa på: Fonden går endast att teckna under en begränsad tidsperiod.

Nästa artikel