Världens första reglerade whiskyfond är här – och den är svensk: Så gör man för att investera

The Single Malt Fund är världens första börshandlande whiskyfond. Den svenska fonden vänder sig till vanliga whiskyälskare – och gör det möjligt att investera i en produkt som tidigare varit omöjlig att handla på en reglerad marknad. Fonden är noterad på svenska Nordic Growth Market, och går bara att teckna under en begränsad tid.

Här kan du läsa mer om ”The Single Malt Fund” – och hur man gör för att teckna den.

En råvaruinvesterares våta dröm. Så beskrivs single malt-whisky, som det senaste decenniet haft en enastående värdeutveckling – och ingenting tyder på att den trenden ska vända. Snarare tvärtom.

Bara de senaste tre åren har priset på limiterad single malt-whisky ökat med nästan 30 procent varje år. Det första halvåret i år har whisky överpresterat både guld och fina viner i värdeökning, enligt den oberoende sajten Rare Whisky 101.

”The Single Malt Fund” är världens första reglerade whiskyfond – och kommer att investera och handla med limiterad och sällsynt whisky. I huvudsak buteljerad single malt, den whiskysort som växer snabbast i popularitet i världen. Även om stora delar av marknaden är mogen och stabil har whiskyindustrin upplevt en mycket stark global tillväxt; inte minst i Fjärran Östern, Indien och Kina – men även i Nord- och Sydamerika.

Whiskyns explosionsartade prisutveckling går att förklara ganska enkelt: Tillgång och efterfrågan. Produktionen av kvalitetswhisky är tidskrävande och långsam. Det kan ta flera decennier innan en god whisky kan avnjutas i ett aromglas. Dessutom har sällsynt whisky en förmåga att konsumeras. Det gör helt enkelt att utbudet sinar – och efterfrågan ökar.

Som investerare tar man del av värdeökningen dels från den förväntade positiva prisutvecklingen för limiterad och sällsynt whisky, och dels från den handelsmarginal fonden som professionell aktör och grossist kan tillägna sig. Vidare, tack vare inslaget av handelsmarginalen, har fonden relativt liten korrelation med aktiemarknaden.

Som en liten bonus får även fondägarna förtur på de sällsynta whiskysorterna, när fondens exklusiva innehav ska säljas vidare.

Den svenska fonden går endast att teckna under en begränsad tid. Man tecknar genom Avanza, Nordnet och Mangold – eller genom att fylla i en teckningssedel som du hittar här.

Så funkar whiskyfonden – och därför ska man passa på att teckna ”The Single Malt Fund” redan nu.

Så tecknar man The Single Malt Fund

Teckna hos Mangold
Du kan teckna online hos Mangold Fondkommission AB. 

Teckna hos Avanza
Mina sidor > Nyintroduktioner & Emissioner > Övriga erbjudanden

Teckna hos Nordnet
Min depå > Nyintroduktioner under rubriken ‘Företagshändelser’

”The Single Malt Fund” är noterad på Nordic Growth Market och övervakas av Finansinspektionen. Det är den första fonden i världen av sitt slag – och man kan teckna fonden online på flera olika sätt. Men passa på: Fonden går endast att teckna under en begränsad tid framåt.

Nästa artikel