Långt ifrån alla lyckas med sina videoannonser på Facebook. Men Emilia Rosengård vet hur man gör. Hon är videoredaktör på den prisbelönta contentbyrån Nyheter365 och producerar dagligen videoannonser med positiv ROI. Här är hennes bästa tips för att lyckas med video på Facebook.
Med erfarenhet inom både kvällstidningsjournalistik och tv-produktion vet Emilia Rosengård hur man når ut med sitt material. I jobbet som videoredaktör på Sveriges största contentbyrå Nyheter365 ligger Emilia bakom flertalet videosuccéer: Allt ifrån virala Facebookvideos med miljontals visningar, till effektiva nativeannonser med marknadens lägsta CPA-nivåer. Vi slog oss ned med Emilia för att ta reda på hur man lyckas med sina videos – oavsett om det gäller branding eller konvertering.
Vad tycker du att en riktigt bra Facebook-video ska innehålla?
En riktigt bra Facebook-video ska kunna ses på alla plattformar, med eller utan ljud. Vi lägger vårt största fokus på att våra videos ska vara mobilanpassade. Därför gör vi i princip alla våra videos kvadratiska – då tar de upp en större del av skärmen och får mer fokus i flödet.
Dessutom textar vi alltid våra videos, så att även de som inte har ljud på ska kunna uppfatta videons budskap. Det allra viktigaste med Facebook-videos är dock starten. De tre första sekunderna av en video är det som avgör om folk fortsätter kolla eller scrollar vidare – och därför ser vi alltid till att ta fram en start som lockar till tittning.
Hur ska man tänka för att få maximal effekt av sin videoannons?
För det första gäller det att veta vad syftet med videon är. Ska videon konvertera bör man lyfta fram produkten eller tjänsten ganska tidigt, ha en tydlig CTA och inte vara så långrandig.
Handlar det om en branding-video, så är det istället viktigt att man hittar en vinkel som får tittaren att stanna länge och lyfter fram företaget. När man sedan tar fram sin video, så är det bra att göra flera olika versioner. På så vis kan man se vad som fungerar bäst för just den kunden och jobba vidare med det som utgångspunkt i nästa video.
Vilket är det vanligaste misstaget andra gör?
Facebook har riktlinjer för video som är bra att hålla koll på, men många stirrar sig blinda på dessa. Till exempel rekommenderar Facebook att videos ska vara max 15 sekunder, men vi kan se att det för vissa kunder fungerar bättre med mycket längre videos.
Finns det fler ”fällor” att hamna i?
Det är lätt att hamna i tv-träsket, men när man gör videos till Facebook så behöver man anpassa sig till sociala medier-tänket. Det betyder bland annat att man ska våga gå ifrån 16:9-formatet och att alltid texta sina videos. Video är ju en allt viktigare del i digital marknadsföring idag, men det räcker inte med att bara publicera en video hur som helst – den måste vara anpassad till miljön den läggs ut i.
Många vill även göra sina videos så snygga som möjligt och lägger massa tid på att hitta de bästa bilderna och de coolaste effekterna. Men det är inte alltid de snyggaste filmerna som ger de bästa resultaten – ibland kan en video med halvdålig kvalitet på bilderna och enkla övergångar funka bättre. Detta kan till stor del bero på att tittarna då kan relatera till innehållet och därför blir steget till exempelvis konvertering inte lika stort.
Beskriv hur en video blir till hos er, från idé till utförande och publicering?
Detta är väldigt olika från kund till kund. Men i stora drag handlar det först om att ta reda på syfte och mål med videon och därefter spåna på vinkel, copy och bildmanus. När man har en grund att jobba utifrån kan man börja klippa ihop videon, gärna i flera olika versioner.
Om videon ska adderas till en befintlig kampanj, så tittar jag alltid på vilka annonser, texter och bilder som funkat bäst och inspireras av det. Under kampanjens gång håller vi hela tiden koll på videon, för att kunna optimera och testa nytt.
Vilka tre tips skulle du ge någon som vill bli lika grym på Facebook-videos som du?
- Håll koll på vad som händer på sociala medier och vilka videos som är populära just nu. Våga ta inspiration från det du ser – delar ur t.ex. viralklipp eller nyhetsreportage kan fungera lika bra i native videos.
- A/B-testa ditt material så mycket du bara kan! Gör flera versioner av samma video där du ändrar något litet, såsom startbild eller en formulering. Små justeringar behöver inte ta så mycket av din tid, men kan ge dig betydelsefull data att jobba utifrån när du optimerar och testar nytt material.
- Lägg störst vikt på starten – har du inte en intressant start, så kommer ingen vilja kolla på resten av videon heller.
Är du nyfiken på hur video på Facebook kan påverka dina resultat? Kontakta Emilia i formuläret nedan och få ett kostnadsfritt videoförslag.
[ninja_form id=2]