Därför hittar du ditt nästa äventyr i Polen: här är 6 aktiviteter för naturälskaren

Visste du att Polen erbjuder mycket mer än bara storstadspuls? Här finns hela 23 nationalparker, massor av äventyrsaktiviteter och vacker natur. Vi listar 6 aktiviteter att inspireras av – inför nästa äventyrsresa.

Mer inspiration till nästa äventyr: Klicka här för att läsa mer om naturnära aktiviteter i Polen.

Många svenskar åker till Polen på en weekendresa för att uppleva sevärdheter, kultur och mat. Men landet söder om Sverige är också en perfekt destination för den som vill ha en mer aktiv resa. Utanför de stora städerna är naturen svårslagen och här finns många fantastiskt vackra platser som man inte kan uppleva någon annanstans i världen. Här är 6 aktiviteter i Polen för naturälskaren.

1. Upplev nationalparkerna till fots

Polen är ett av få länder i Europa som kan skryta med ett mångskiftande landskap, orörd natur och stor växt- och djurrikedom. De mest värdefulla regionerna är skyddade som 23 nationalparker, varav 8 av dem finns med på UNESCO’s lista över de viktigaste naturreservaten i världen. Via utstakade vandringsleder kan naturälskare njuta av unika, vidsträckta våtmarker, stora urskogsområden och kringvandrande sanddyner. I den här artikeln kan du läsa mer om Polens fantastiska nationalparker.

2. Åk skidor i Polens vinterstad

Polens högst belägna stad tillika populäraste skidort, Zakopane, är belägen i en dalgång vid foten av de pittoreska Tatrabergen. Omgivningarna är perfekta för både alpin skidåkning, längdskidåkning och backhoppning. Men staden är också välbesökt under sommarsäsongen, då vandrare och bergsklättrare kommer hit för att uppleva Tatrabergens oslagbara vyer, spetsiga bergstoppar och smaragdfärgade sjöar. Inspireras mer av Polens vackra vinterlandskap här.

3. Sightseeing från cykeln

Ett fascinerande sätt att uppleva Polens nationalparker, dalar eller städer är från cykeln. Eftersom cykling är en av de populäraste fritidssysselsättningarna i Polen finns många utmärkta cykelrutter runt om i landet ­– både för mer eller mindre erfarna cyklister. Polens längsta sammanhängande cykelled är Green Velo. Den är nästan 2 000 km lång och löper längs lugna asfalterade vägar genom östra Polens mest idylliska landskap. Här kan du hitta mer information om Green Velo. Om man istället vill njuta av frisk havsluft kan man cykla längs EuroVelo 10, en fantastisk cykelled som knyter ihop cykelvägar i länderna längs Östersjöns kust.

4. Bra och billig camping

Polen erbjuder många fantastiska campingplatser, som oftast är mycket billigare än i Sverige. Standarden har förbättrats enormt de senaste åren, och de flesta anläggningar är inhägnade, moderna och erbjuder tjänster av hög kvalitet. Det kanske bästa av allt är hur nära det faktiskt är från Sverige – om man tar bilfärjan från Karlskrona kan man vakna upp utvilad i Polen nästa dag. Sedan tar bilfärden till campingen Sopot34, i kustpärlan Sopot, bara 25 minuter.

5. Paddling på vackra floder

Polen har många vackra kanotleder som är populära både bland turister och lokalbefolkningen. En av de mest kända är kanotleden på Krutyniafloden i det Masuriska sjöområdet i Nordöstra Polen. Hela leden består av 110 km lång omväxlande och naturnära paddling med många forsar, sjöar och välbevarade skogar. Längs med floden finns övernattningsställen, matställen och campingplatser. Här kan du läsa mer om paddling i Polen.

6. Naturupplevelse under vatten

För den som vill uppleva äventyr under vatten – res till Hanczasjön i Polens nordöstra hörn. Det är landets djupaste sjö dit dykare kommer året runt för att uppleva grottor på 108 meters djup. Här lever dessutom flera sällsynta fiskarter.

Mer inspiration till nästa äventyr: Klicka här för att läsa mer om naturnära aktiviteter i Polen.

Upptäck Polens fascinerande natur hemifrån i filmklippet!

Mer inspiration till nästa äventyr: Klicka här för att läsa mer om naturnära aktiviteter i Polen.

Information angående coronapandemin
Vi är redo! Här kan du läsa på om hur väl förberedda Polen är för att ta emot turister.
Här kan du ta del av aktuell information om restriktioner i Polen med anledning av pandemin.
Nästa artikel