Vackra skidparadiset i Polen – bara få timmar hemifrån

För de flesta ställs årets jul- och nyårsresa in, men det hindrar oss inte från att drömma om härliga snölandskap och skidorter. Vi guidar dig till Polens vinterhuvudstad Zakopane – bara några timmar från Sverige.

Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Läs mer om billiga vinterparadiset Zakopane här

Man behöver inte ta sig till de populäraste skidorterna för att ta del av riktigt bra skidåkning. Alla adrenalin-junkies som letar efter ett billigt äventyr borde spana in skidområdet Zakopane, beläget vid foten av de pittoreska Tatrabergen. Det är det största och högst belägna skidområdet i Polen. Här finns inte bara fantastiska möjligheter för alpinåkaren, utan också sevärdheter och avkopplande aktiviteter för den mindre skidintresserade.

De bästa skidområdena runt Zakopane
Flera orter i anslutning till Zakopane erbjuder riktigt bra skidåkning. Området kring bergstoppen Kasprowy Wierch har de bästa förhållandena och är välkänt även utanför Polen. På sluttningarna av Kasprowy Wierch finns många pister och flera stolliftar, totalt 15 pistkilometer.

Andra områden med mycket goda förhållanden för vintersporter nära Zakopane är Bukowina Tatrzańska, Białka Tatrzańska och Poronin. Här finns lite mjukare sluttningar med många liftar och vackra pister. Den som gillar att åka freestyle lär inte heller bli besviken. I snöparken Burton Park i Białka Tatrzańska kan åkare gå loss på olika hopp, rails, boxar och andra hinder.

Vandring i bergsdalar och lyxigt spa
I Zakopane finns aktiviteter även för den som inte vill ta sig ut i backen. Eftersom Tatrabergen är en nationalpark finns här många vackra vandringsleder i bergsdalarna. Från Dolina Chocholowska-dalen, belägen nära Zakopane, har man en enastående utsikt över de snötäckta bergstopparna.

Zakopane är en vinterstad full av liv och rörelse, med unik stämning och äkta folkkultur. Här kan man strosa runt på Krupowki (ortens huvudgata, helt utan trafik), fika på ett av många tjusigt inredda kaféer eller besöka en källare med jazz- eller rockmusik. Eller varför inte koppla av på ett lyxigt spa.

Tips för den riktiga äventyraren: Kolla in dessa charmiga ”mountain huts”! De här vackra träbyggnaderna är belägna i Betlejemka i Tatrabergen, nära Zakopane. Här kan man fly turismen och spendera några nätter närmare naturen.

Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Läs mer om billiga vinterparadiset Zakopane här

Kan du inte få nog av vackra Polen? Upptäck landets fascinerande natur hemifrån i filmklippet!

Information angående coronapandemin
Vi är redo! Här kan du läsa på om hur väl förberedda Polen är för att ta emot turister.
Här kan du ta del av aktuell information om restriktioner i Polen med anledning av pandemin.
Nästa artikel