Guide: Upptäck de kulinariska skatterna i Centraleuropa

Med tradition och unika smaker erbjuder Östeuropa ett brett utbud av kulinariska upplevelser. Här är några ”mat-måsten” när du reser till Polen, Tjeckien, Ungern eller Slovakien.

Unik atmosfär och slovakisk gåsfest

Den slovakiska huvudstaden Bratislava är känd för sin unika atmosfär, med gator och torg kantade av många traditionella kaféer och restauranger. Traditionella rätter från Pressburgs restauranger kompletteras med streetfood-restauranger med smaker från många olika delar av världen.

Höstens gåsfest är ett perfekt tillfälle att prova krispig gås, traditionell lokshe och fantastiskt vin från regionala vinproducenter, inte bara i Bratislava, utan även från andra regioner i landet.

År 1825 blev huvudstaden Bratislava den första producenten av mousserande vin utanför Frankrike, när ett av de mest kända slovakiska vinmärkena, J. E. Hubert, etablerades. Om du vill smaka på det bästa som slovakisk vinodling har att erbjuda – ta dig till Bratislava. Du får inte missa National Wine Salon – här finns ett hundratal viner från det senaste vinåret som kan smakas mot en mindre avgift.

Inspiration till nästa utomlandsresa: Läs mer om kulinariska upplevelser i Bratislava via denna länk

För söta bakverk rekommenderas starkt ett besök i regionen Záhorie. Här kan du prova Skalický trdelník, ett sötsurt bakverk typiskt för Slovakien, särskilt i Skalice-regionen. Den är i form av en rulle eftersom den bakas på pinnar, och strös sedan över med hackade valnötter, mandlar eller aprikoskärnor. När degen svalnat skärs den i skivor.

ALLT DU BEHÖVER VETA: Läs mer om Slovakiens kulinariska upplevelser här

Polskt godis och Michelinstjärnor

Polens regionala kök erbjuder en stor mångfald av smaker. Allt från żurek (soppa gjord på jäst råg) och pierogi (dumplings) till faworki (stekta bakverk pudrade med socker).

Huvudstaden Warszawa är enligt många landets kulinariska höjdpunkt. Staden har allt från restauranger med Michelinstjärnor till unika ”mjölkbarer” etablerade under kommunisttiden. Om du letar efter ett brett urval av restauranger och barer är Hala Koszyki och Hala Gwardi stadsdelarna att ta sikte på. Frukostmarknader och food truck-rallyn, samt festivalerna Fine Dining Weekend och Restaurant Week är också populära för de som vill uppleva autentisk polsk mat.

Warszawa är också en stad för den sötsugne! Lokala bagerier och kaféer serverar Warszawas traditionella wuzetka-kakor (en smaskig kombination av choklad och grädde) samt Wedel-choklad och naturglass.

Billigt, gott och nära Sverige – Allt du behöver veta om kulinariska resor till Warszawa

Även när man rör sig bort från huvudstaden finns det gott om städer där bara maten i sig är väl värd flygbiljetten. I Krakow får man inte missa Szara Ges och Biala Roza. Weranda Family-restaurangerna i Gdansk är även de välbesökta resmål för matintresserade.

Lodz är en dold pärla för många. Här kan du vara säker på att få en unik smakupplevelse då Lodz har ett av Europas trendigaste matlagningsklimat. Deras kök har alltid varit kopplat till den multietniska arbetarklassens kulinariska seder, särskilt polska och judiska. Man får inte missa Franciszek Ramischs fabrik eller Jozef Johns järngjuteri, som ofta besöks av människor som är intresserade av den utsökta lokala och globala maten eller vill köpa färska grönsaker på den ekologiska marknaden.

På stadspromenaden Piotrkowska Street finns mängder av vegetariska matställen. Många besökare tar gärna en ekologisk kaffe i de lugna, grönskande miljöerna, och tack vare ett extraordinärt utbud av kaféer är den norra delen av staden ett smultronställe för de som brinner för mat och dryck.

Inspiration till nästa utomlandsresa: Kulinariska upplevelser i Polen – läs mer här

Bästa platserna för matintresserade i Prag och Tjeckien

När du besöker Prag finns det särskilt en plats för mat och dryck som är väl värt ett besök, Dlouhá-gatan. Dlouhá betyder lång och gatan lever verkligen upp till sitt namn. Den slingrar sig genom Gamla stan och erbjuder ett spännande utbud av matställen med allt från lokalproducerad ekologisk mat till traditionellt och tjeckiskt utbud.

I hjärtat av Dlouhá-gatan finns Gourmet Pasáž Dlouhá, en food court som visar upp de senaste kulinariska trenderna och har något för alla matälskare. Värt att lyfta fram här är Naše maso, som betyder ”vårt kött”. Det är en slaktbutik som specialiserar sig på dagsfärskt lokalt kött. På kvällen förvandlas butiken till en restaurang där slaktaren finns på plats för att berätta om menyn.

Upptäck alla kulinariska skatter i Tjeckien här – billigt, gott och ett resmål nära Sverige!

Staden Brno ligger bara en kort tågresa från Prag. Staden har en alldeles egen gastroguide, Gourmet Brno, med guide till de bästa restaurangerna, bistroerna, konfektyrbutikerna, kaféerna, barerna och pubarna. Ladda ner hela guiden här!

Explosion av ungerska smaker

Kryddigt, rejält, färgglatt och läckert – så kan man beskriva det ungerska köket. En av klassikerna är lángos, friterad och jäst deg toppad med gräddfil, vitlök och ost.

Några av de mest populära efterrätterna är kürtőskalács, en skorstenskaka rullad i socker, vanilj, choklad eller valnötter, och ungersk strudel, rétes, med körsbär, äpple eller vallmofrön.

Inspiration till nästa utomlandsresa: Läs mer om det ungerska köket via denna länk

Den ungerska vinkulturen erbjuder mångfald och originalitet. I landets finns sex vinproducerande områden med 22 vindistrikt.

I nordöstra Ungern ligger en av landets mest kända vindistrikt – Tokaj. Det är ett helt unikt vindistrikt på grund av kombinationen av det lokala klimatet och fukten från floderna som skapar gynnsamma förutsättningar för att druvorna ska angripas av ädelröta. Här ligger vingårdarna mycket vackert på exceptionellt färgglada vulkaniska klippformationer omgivna av floder och berg.

ALLT DU BEHÖVER VETA: Läs mer om den unika vinkulturen i Ungern

Nästa artikel