Inspiration till nästa utomlandsresa: Avkopplande spa i Centraleuropa

Välkommen till Centraleuropa – Europas spa-mecka! Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen har alla en lång tradition av spa och wellness. Luta dig tillbaka, slappna av och låt oss guida dig genom spa- och wellnessupplevelser i Centraleuropa.

Mineralkällor och historiska spa i Ungern

Ungern och framför allt huvudstaden Budapest är välkänt för de vackra och antika spaanläggningarna. Runt om i Ungern finns cirka 1 500 termalbad med mineralrikt källvatten, vilket betyder att möjligheterna för året runt-spa är oändliga över hela landet.

Vattnet från mineralkällorna har många hälsofördelar. På grund av hög koncentration av mineraler i vattnet kan det, beroende på sammansättningen av mineraler, ha både botande och lugnande effekt.

Klicka här för att få mer information om spa och wellness i Ungern

När du besöker Ungern är ett måste att uppleva några av de historiska kurorterna. Det är inte bara en plats för rekreation och avkoppling, utan de flesta är belägna i storslagna byggnader som är flera hundra år gamla. Många stora spacenters har anläggningar utomhus, vilket betyder att de går lika bra att besöka sommar som vinter.

Terapi i grottor – en upplevelse alla borde vara med om

Bland de många spaäventyren i Ungern finns också den unika möjligheten att prova terapi i grottor. Njut av de många hälsofördelarna som kommer det speciella klimatet som bara finns här. När du andas in varm, fuktig luft kan de många lösliga mineralerna från källvattnet ha en inflammatorisk effekt på din kropp. Besök Abaliget-grottan, István-grottan i Lillafüred, Szemlő-hegy-grottan i Budapest, den terapeutiska grottan på stadssjukhuset i Tapolca eller Béke-grottan i Jósvafő för en oförglömlig upplevelse.

Nyfiken på spakulturen i Ungern? Lär dig mer om sparesor i Ungern och Budapest

UNESCO-prisade spaanläggningar i Tjeckien

I sommar har inte mindre än elva ​​spa i Europa tilldelats den prestigefyllda titeln UNESCO:s världsarv – och tre av dem ligger i Tjeckien!

Spa har en särskilt lång tradition i Tjeckien, där hundratals, om inte tusentals, mineralkällor finns i landet. Sedan 1700-talet har människor från hela världen vallfärdat till spabaden i landet, inklusive otaliga ledande personer genom världshistorien. Spaanläggningarnas popularitet genom tiderna har resulterat i spaanläggningarnas exceptionella arkitektur med pelargångar, stora villor, parker och trädgårdar som står kvar än idag.

Klicka här för att lära dig mer om Tjeckiens UNESCO-prisade spa

För en exklusiv spaupplevelse, besök de tre nyligen prisade spaanläggningarna Karlovy Vary, Mariánské Lázně och Františkovy Lázně.

Karlovy Vary är den största kurorten i Tjeckien. Här, i floden Teplás djupa dal, finns ett område med naturliga varma källor, klippor och skogsklädda kullar. På den här sällsynta platsen kan du uppleva en gejser, en varm källa av mineralvatten som regelbundet kastar upp en fontän av kokande vatten och vattenånga. Gejsern, som kallas Vřídlo, forsar vatten upp till en höjd av 12 meter – mycket imponerande!

Staden Mariánské Lázně har varit och är fortfarande ett populärt resmål för europeiska monarker, adelsmän, statsmän och politiker. Staden är full av vackra parker och är ett perfekt exempel på en typisk kurort: dess arkitektur hade inte påverkats av den moderna utvecklingen, vilket gör att du får en känsla av att gå tillbaka i tiden till den klassicismen i början av 1800-talet. Centrum för kurorten är pelargången i nybarock jugendstil och gjutjärn med rik dekorativ utsmyckning och flera källor.

Den tredje av de UNESCO-prisade spaområdena är Františkovy Lázně. Staden grundades för att hedra den österrikiska kejsaren Francis I 1793. Njut av ett vackert och pittoreskt område med flera klassicistiska och empiriska byggnader och många möjligheter till en lyckad spa-semester.

Nyfiken på spaupplevelsen i Tjeckien? Klicka här för att lära dig mer.

Historiska spa och orientalisk inspiration i Slovakien

De slovakiska kurorterna spelar en stor roll i landets kulturarv. Idag finns mer än 1 200 kända källor av mineral- och termalvatten i området.

Det största spaet är det världsberömda spaet i Piešťany. Historiska karaktärer som Alexander I och Mária Lujza, hustru till kejsare Napoleon och kejsarinnan Elizabeth, även känd som Sissi, har spenderat tid här. Njut av att strosa genom vackra spaområden med pelargångar med varma källor och spahus. Här kan du också besöka museets lägenhet tillägnad kejsarinnan Elizabeth eller gå längs naturstigen som också är tillägnad henne.

Vill du veta mer om de historiska spaanläggningarna i Slovakien? Följ den här länken för att lära dig mer.

Flera av spaanläggningarna i Slovakien har inspirerats av Fjärran Östern. Besök Trenčianske Teplice för att få en hamamupplevelse i unika orientaliska omgivningar. Här kan du njuta av massage och avkoppling under tre glasade kupoler, arkader med ornament eller en marmorfontän.

I det antika spat, Rajecke Teplice spa, kan du koppla av i inomhus- och utomhuspooler med läkande vatten som värms upp till 38 grader celsius, där kalcium- och magnesiumjoner ger positiva hälsoeffekter. Du kan också njuta av promenader genom spaparken i Rajecké Teplice.

Läs mer om Slovakiens många spaupplevelser via denna länk.

Vattenterapi och moderna spa i Polen

Från hydroterapi vid Östersjön till lyxigt välbefinnande och medicinska spa – Polen erbjuder ett brett utbud av spaupplevelser utspridda över hela landet.

I varje större polsk stad hittar du ett brett utbud av moderna spa- och skönhetsfaciliteter, och utbudet av top-of-the-line hälso- och skönhetsbehandlingar i Polen blir bara större.

Läs mer om de många möjligheterna att njuta av en spa-semester genom att följa denna länk

De som söker ännu mer sofistikerade former av avkoppling kan besöka saltgrottor, tepidarium med uppvärmda bänkar eller ljusterapi. Du kan njuta av massage eller ett brett utbud av skönhetsbehandlingar. Många spaanläggningar är inspirerade av Fjärran Östern, vilket ofta syns i både inredning och atmosfär.

En annan upplevelse vi rekommenderar är ett besök på någon av spaanläggningarna på Östersjökusten, där thalasso-terapisessioner blir mer och mer populära. Denna typ av terapi baseras på alla havets rikedomar, med allt från havsvatten, lera, sand och alger.

Besök Kołobrzeg, den största badorten i Polen. Här hittar du sandstränder, ett exceptionellt mikroklimat och rika mineralvattenresurser. Särskilt den norra delen av staden har ett stort utbud och kulturevenemang året runt.

Läs mer om Kołobrzeg och andra populära spaanläggningar genom att klicka här

Nästa artikel