Unescos världsarv i Polen – här är de 5 mest spektakulära

Det är mycket åtråvärt att få en plats på Unescos världsarvslista. Listan utgörs av enastående kultur- och naturmiljöer i världen som anses ha stor betydelse för mänskligheten. Polen har 16 unika platser på listan – här är de 5 mest spektakulära.

Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Kolla in alla Unescos världsarv i Polen här!

Muzakowskiparken
År 2004 upptogs Muzakowskiparken på Unescos lista som ett gemensamt polsk-tyskt världsarv. Det är ett fascinerande exempel på 1800-talets europeiska landskapsarkitektur i engelsk stil. Parken breder ut sig på båda sidor av floden Neisse, och är mest känt för det magnifika Muskaus slott. Här finns dessutom flera noga inplanerade byggnader som smälter väl in i de vackra natur- och trädgårdsomgivningarna.

 

Centennial Hall
Centennial Hall är en spektakulär byggnad av modernistisk arkitektur helt i betong designad av den innovativa arkitekten Max Berg. Den byggdes mellan 1911 och 1913 och var mycket unik i sitt slag då, tack vare den 67 meter i diameter stora kupolen. I Centennial Hall anordnas allt ifrån presentationer till konserter, men det finns också visningar för turister. Ett besök här är ett måste för den arkitektintresserade!

Träkyrkorna i Karpatiska regionen
Träkyrkorna i Polens södra region är enastående exempel på medeltida kyrkobyggnader i romersk-katolsk stil. De smälter perfekt in i omgivande skogs- och bergslandskap och står ofta på kullar omgivna av uråldriga träd och pittoreska grindar. Ungefär 100 träkyrkor, prydda med finsnickerier, klockstaplar och kupoler, finns kvar i regionen som hör till både Polen och Ukraina. På världsarvslistan är 16 av dessa kyrkor med som ett och samma kulturarv – 8 i Polen och 8 i Ukraina.

Riddarborgen i Malbork
Riddarborgen i Malbork är den största fästningen som byggdes under medeltiden i Europa. Byggnadskomplexet består av tre borgar med bland annat en matsal för 300 gäster, och är omgivet av fyra ringmurar och en flod. Borgen erbjuder både visningar, nattvisningar med facklor och riddarturneringar på sommaren.

Den medeltida staden Zamosc
Zamosc är en av de bäst bevarade renässansstäderna i Europa. Den ursprungliga stadsplanen från slutet av 1500-talet är kvar, skapad av general Jan Zamoyski. Han hade för avsikt att skapa en perfekt stad och överglänsa det kungliga residenset Krakow. I dag kan turister njuta av att promenera runt bland historiska monument, konstgallerier, ett imponerande rådhus och många kyrkor. Här känner man sig verkligen långt borta från pulserande turiststråk!

 Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Kolla in alla Unescos världsarv i Polen här!

 

Får du inte nog av att upptäcka fascinerande Polen!? Kolla in filmklippet nedan för tips på häftiga weekendstäder 

 Mer inspiration till nästa utomlandsresa: Kolla in alla Unescos världsarv i Polen här!

Information angående coronapandemin
Vi är redo! Här kan du läsa på om hur väl förberedda Polen är för att ta emot turister.
Här kan du ta del av aktuell information om restriktioner i Polen med anledning av pandemin.
Nästa artikel