Guide för naturälskaren: 8 härliga naturdestinationer i Centraleuropa

En resa till Östeuropa kan vara mer fartfylld och äventyrlig än vad vissa kanske först föreställer sig. Ta del av vår guide till naturnära platser för den äventyrslystne i Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen.

De centrala delarna av Europa är en perfekt destination för den som vill ha en aktiv semester. På många platser är natur svårslagen och det finns många fantastiskt vackra platser som man inte kan uppleva någon annanstans i världen. Här listar vi 8 av dem.

  1. Upplev Tjeckien på cykel

De senaste åren har cykelvägen längs Bat’a-kanalen blivit en av de populäraste turistattraktionerna i Tjeckien. Rutten förbinder städerna Kroměříž och Hodonín och är 80 km lång. Längs vägen kan cyklister uppleva många intressanta platser som de historiska städerna Modrá och Uherské Hradiště, samt slott, broar och naturreservat. Du kan när som helst lasta din tvåhjuling på en båt och fortsätta resan på vattnet.

För dem som älskar att cykla på mountainbikes i terrängen, se till att besöka en av Tjeckiens singletracks. Att cykla nedför en kulle längs en stig bred nog för endast en cykel kommer att ge dig massor av adrenalin, eller så kan du välja något mindre svårt, som passar barnfamiljer.

Inspiration till nästa äventyrsresa: Läs mer om cykling i Tjeckien. 

  1. Prisvärd semester: Skidåkning i världsklass i Slovakien

Skidbackar av högsta kvalitet, längdspår, snowboardparker, skidskolor, nattskidåkning, skiduthyrning – upplev allt detta i slovakiska skidorter. Icke-skidåkare kan gå njut av adrenalinsporter som snowtubing, kitewing, bob- och pulkabackar och eller skridskoåkning på isrinkarna. Eller besöka en av flera afterski-barer, nöjescenter eller spa- och hälsocenter.

High Tatras erbjuder attraktiva vyer, kvalitetsbackar och moderna skidorter. I byn Ždiar på gränsen mellan Spišská Magura och Belianske Tatras finns flera skidorter med boende och uthyrning till överkomliga priser, lämpliga för både barnfamiljer och den erfarna skidåkaren.

De bästa förutsättningarna för längdskidåkning finns i Štrbské Pleso, den högst belägna orten i de vackra Tatras.

Billiga vinteräventyr: Allt du behöver veta om skidåkning i Slovakien.

  1. Oförglömliga äventyr på vatten i Ungern

Längtar du efter att njuta av stillheten i naturen, där endast ljudet från åror stör tystnaden?  Ungerska floder är fridfulla och lugna, perfekt för dem som gillar att paddla på långsamt strömmande floder. Landet har ett vackert landskap med historiska platser som gamla monument, slott och kyrkor att besöka eller titta på längs vattenvägen.

Det finns många resmål för kajak- eller kanotturer längs fridfulla och lugna floder över hela landet. Speciellt vackra platser är Mosoni-Duna, Tisza, Old Túr, Ipoly, Ráckeve-Donau-grenen, Bodrog och Körös. Den kanske vackraste platserna av dem alla är Gemenc-skogen, en del av nationalparken Duna-Drava, med ett rikt djurliv att uppleva från kajaken. Läs mer om vattensporter i Ungern här.

Inspiration för sommarsemestern: Läs mer om vattensporter i Ungern.

  1. Häftiga vandringsleder i Polen

Polens varierande terräng ger perfekta förutsättningar för många former av aktiv turism. Både bergs- och låglandsvandring är möjliga i hela landet, och båda har varit populära i Polen i över 100 år.

En av de mest populära vandringsturerna i Polen är i den hisnande bergskedjan Tatras. Robust och genuint alpin karaktär med pittoreska dalar, grottor, sjöar, toppar och bergspassager täcker Tatra en yta på cirka 180 kvadratkilometer på den polska sidan. För dem som letar efter mer lugn och ro skapar den rena luften i polska nationalparker idealiska förutsättningar för vandring. En favorit bland turister är nationalparken Slowinski, med sina rörliga sanddyner, sjöar, unika vilda liv och skogar längs Östersjöns kust.

Bara timmar från Sverige: Läs mer om vandringsleder i Polen.

Nästa artikel