Eldsvådor som slukar koalabjörnens hem, smältande isar, regnoväder som förstör hela samhällen och extrem torka som skapar matbrist. Det här är bara några av alla saker som idag är verklighet. Men om vi inte agerar nu och skapar förändring kan vi snart vara nära mänsklighetens undergång.
– Det nuvarande extrema vädret med kraftigt regn och översvämningar är konsekvenser av klimatkrisen, säger Greenpeace klimatexpert Karsten Smid
Föreställ dig att maten har tagit slut. Hyllorna i butiken ekar tomma. Värmen är så extrem att det inte ens går att odla egna råvaror. Det här är redan verklighet för miljontals människor runt om i världen. Och snart kan det vara verklighet för även oss.
Klimatkrisen märks av i hela världen. Här i Sverige och Europa har vi sett extrema regnoväder och översvämningar som kostat hundratals liv. I Australien har extrem torka gjort att stora delar av landet stått i brand.
I andra delar av världen har extremvädret resulterat i extrem torka. I exempelvis Madagaskar upplever man just nu en svält som är direkt kopplad till klimatkrisen. Utan nederbörd på fyra år upplever landet den värsta torkan på över 40 år. Befolkningen tvingas äta insekter och löv för att överleva.
De här snabba väderskiftningarna som vi sett i Sverige och resten av världen kommer bli allt vanligare om vi fortsätter leva på samma sätt.
– Det här är bara början. På grund av den globala uppvärmningen stiger temperaturen till nya rekordnivåer över hela världen, säger Greenpeace klimatexpert Karsten Smid.
Vi i Sverige kommer alltså få vänja oss vid översvämningar, varmare temperaturer och torka. På sikt kommer det även påverka människlighetens överlevnad – om vi inte agerar nu.
Hur kan man göra skillnad?
En viktig del i att få stopp på klimatkrisen är att sluta använda fossila bränslen som kol, olja, bensin och diesel. Greenpeace arbetar hårt för att den eran ska få ett slut och ersättas av förnybar energi. Genom att bli månadsgivare hos Greenpeace är du med och bidrar till att vi får en mer hållbar framtid.
Om Greenpeace
• Greenpeace grundades 1971 som en protest mot USA:s kärnvapentester. Idag är de världens största oberoende miljöorganisation.
• Greenpeace använder fredliga, kreativa metoder för att bana väg mot en mer grön och fredlig värld och för att konfrontera de system som hotar miljön.
• Det är privatpersoner som möjliggör arbetet för en grönare planet. Greenpeace tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger dem en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.