Lista: 7 bevis på att vi måste agera på klimatkrisen nu

Klimatkrisen är inte längre bara ett dystopiskt framtidsscenario – det är verklighet. Men det är inte försent att göra något för att mildra katastrofen. Genom att bli månadsgivare till Greenpeace kan du bidra till en bättre framtid.

Den senaste klimatrapporten från IPCC bekräftar att vår värsta mardröm kan komma att besannas om vi inte gör något nu. Bara under de senaste åren har världen skakats av ett flertal översvämningar, bränder och extremoväder. Vi står på randen till katastrofen. Genom att bli månadsgivare kan du hjälpa till att rädda vår planet. 
 
Det är inte försent att vända utvecklingen – bli månadsgivare till Greenpeace och hjälp till att rädda vår planet.  

1. Över 200 människor dog i Tyskland och Belgien under sommaren 2021 till följ av de stora översvämningarna. Förutom att människor miste livet, tvingades många lämna sina hem och hela städer och områden förstördes.

2. Även i Sverige ser vi konsekvenser av klimatkrisen. I augusti i år drabbades Gävleborg och Dalarna av kraftiga skyfall. I Gävle föll motsvarande två månaders regn under 24 timmar, bostadsområden stod under vatten och regnet orsakade skador för en halv miljard kronor.

3. Flera områden runt om i världen har drabbats av katastrofala bränder till följd av klimatkrisen. I Australien orsakade svår och långvarig torka tillsammans med rekordhöga temperaturer kraftiga bränder som härjade över större delen av kontinenten under vintern 2012-2020. Flertalet människor dog och över 3 miljarder djur omkom – däribland 40 000 koalor.

4. Kraftiga bränder har även drabbat delstaten Kalifornien i USA under de senaste åren. Bränderna som rasade under sommaren 2021 var bland de största bränderna i delstatens historia och var så pass stora att de till och med syntes från rymden.

5. I juli i år drabbades Grekland av de värsta bränderna på ett decennium till följd av den extrema värmeböljan som härjade i landet. Även under 2018 drabbades Grekland av stora bränder, då omkom över 90 personer, hem ödelades och gator totalförstördes.

6. Under 2017 deklarerade FN svält i delar av Sydsudan. I Somalia, Nigeria och Jemen drabbades befolkningen också av stora hungerkatastrofer och stod på randen till svält. Återkommande svår torka i kombination med konflikter och krig gör att befolkningen idag fortfarande inte har återhämtat sig.

7. Södra Madagaskar upplever under 2021 den värsta torkan på 40 år och står på randen till en svältkatastrof – en svält som är direkt orsakad av klimatkrisen. Utan nederbörd på fyra år tvingas befolkningen äta insekter och löv för att överleva.

Om Greenpeace

• Greenpeace grundades 1971 som en protest mot USA:s kärnvapentester. Idag är de världens största oberoende miljöorganisation.

• Greenpeace använder fredliga, kreativa metoder för att bana väg mot en mer grön och fredlig värld och för att konfrontera de system som hotar miljön.

• Det är privatpersoner som möjliggör arbetet för en grönare planet. Greenpeace tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger dem en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.

Nästa artikel