Människornas dödsfälla: Valar svälter ihjäl och orangutangernas hem bränns upp

Visste du att varje minut dumpas en hel lastbil full av plast i våra hav. Samtidigt skövlas kopiösa mängder regnskog, orangutangernas hem, för utvinning av palmolja. Oskyldiga djur förlorar sina hem och flera olika arter riskerar att dö ut. Det är vi människor som står skyldiga.

Idag är våra hav under en enorm press och våra forskare är eniga: Om vi ​​ska lämna en beboelig planet till de generationer som kommer efter oss, måste vi skapa marina reservat och skydda minst 30 procent av världshaven.

Men det är inte bara vi människor som drabbas.

De senaste åren har tragiska bilder spridits i media världen över på döda valar som hittats längs med våra stränder. När man undersökt djuren närmare har det visat sig att de dött av svält eftersom magarna varit fulla med plast.

Valarna förväxlar lätt plasten med mat och äter det i tron om att det handlar om riktig föda. Men för djuren är det här livsfarligt då de varken kan bryta ner eller göra sig av med plasten. Även sjöfåglar, sköldpaddor, fiskar och sälar går många gånger samma tragiska öde till mötes.

Även här på land plågas djur av människans beteende. Regnskogen är livsviktig för orangutangers överlevnad, men varje dag dör 25 orangutanger på grund av skövlingen av regnskogen. Palmoljeföretagen skövlar regnskog för produktion av palmolja, som finns i över 50% av våra livsmedel.

När skogen skövlas tvingas orangutangerna fly till andra områden med brist på föda. Vissa av dem blir dessutom skjutna när de tar sig in på plantagen igen för att leta föda, andra svälter ihjäl eller så bränns de till döds i de skogsbränder som genomförs för att rensa marken inför plantering.

Såhär kan det inte få fortsätta. Djuren, människorna och planetens överlevnad måste gå före företagens vinster. Greenpeace är världens största oberoende miljöorganisation. De tar inte emot en enda krona från företag eller stater, vilket gör att det finansiella stödet från engagerade privatpersoner är helt avgörande.

Som månadsgivare är du bland annat med och bidrar till:

  • Att sätta press på politiker och företag för att stoppa den illegala skogsskövlingen i bland annat Amazonas.
  • Att skydda våra världshav från plastföroreningar, industriellt överfiske, gruvdrift osv.
  • Att värna biologisk mångfald och verkar för att sårbara ekosystem skyddas och bevaras.
  • Arbetet för en grön, hållbar samhällsomställning efter coronapandemin.
  • företag som begår miljöbrott mot vår planet, bevakas och avslöjas.

Om Greenpeace

• Greenpeace grundades 1971 som en protest mot USA:s kärnvapentester. Idag är de världens största oberoende miljöorganisation.

• Greenpeace använder fredliga, kreativa metoder för att bana väg mot en mer grön och fredlig värld och för att konfrontera de system som hotar miljön.

• Det är privatpersoner som möjliggör arbetet för en grönare planet. Greenpeace tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger dem en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.

Nästa artikel