Så hänger extremväder och klimatförändringar ihop

Översvämningar i Gävle. Människor som mister livet till följd av det extrema regnovädret i Tyskland. Fasansfulla bränder som härjar i Grekland. År av misskötsel av klimatet har satt sina spår. Nu drabbas även vi i Sverige och Europa av klimatförändringarna. Men hur hänger egentligen det extrema vädret och klimatförändringarna ihop?

Extremväder som översvämningar, rekordtemperaturer och bränder blir allt mer extrema och vanliga. Men hur mycket av detta kan faktiskt kopplas till klimatförändringar?

Svaret är: Mycket. Extremvärdet vi upplever idag kan direkt kopplas till klimatkrisen. Det kan vara svårt att koppla enskilda händelser till klimatkrisen då man behöver jämföra väderskillnaderna under en lång tidsperiod – vanligtvis 30 år eller mer. Men det forskare nu menar är att djupgående förändringar sker under mycket kortare tidsperioder än tidigare.

2021 har hittills varit ett år av extrema väderhändelser. Händelser som utan en klimatkris inte ens hade inträffat. Forskare vid World weather attribution, har exempelvis slagit fast att den extrema värmeböljan i Kanada i somras i princip skulle varit omöjlig utan dagens globala uppvärmning.

– Det här är bara början. På grund av den globala uppvärmningen stiger temperaturen till nya rekordnivåer över hela världen, säger Greenpeace klimatexpert Karsten Smid. 

Att agera nu är avgörande för vår planets framtid. Detta årtionde, mellan 2020 och 2030, är direkt avgörande för vår framtid på jorden, det menar Johan Rockström, svensk professor i jordsystemvetenskap vid universitetet i Potsdam. Och det som är mest akut är att vi måste sätta ett slutdatum för all utvinning av fossila bränslen som olja, bensin, diesel och kol och att förbränningsmotorn fasas ut.

Om Greenpeace

• Greenpeace grundades 1971 som en protest mot USA:s kärnvapentester. Idag är de världens största oberoende miljöorganisation.

• Greenpeace använder fredliga, kreativa metoder för att bana väg mot en mer grön och fredlig värld och för att konfrontera de system som hotar miljön.

• Det är privatpersoner som möjliggör arbetet för en grönare planet. Greenpeace tar inte emot bidrag från varken stater eller företag, vilket ger dem en oberoende röst som endast talar för miljöns intressen.

Nästa artikel