Alla barn har rätt till en trygg uppväxt, men för de barn som tvingats lämna sina familjer ser verkligheten tyvärr ofta annorlunda ut.
För att motverka detta finns SOS Barnbyar. I de över 570 barnbyarna runtom i världen arbetar dedikerade mammor dygnet runt för att ge barnen den kärleksfulla uppväxt som varje människa förtjänar.
1 av 10 barn riskerar i dag att tvingas växa upp utan sin familj, övergivna och försummade eller tvingade att leva under svåra förhållanden, utan det stöd de behöver för att kunna förbereda sig för framtiden.
Det finns många bakomliggande orsaker till varför. Det kan handla om saker som krig, katastrofer och fattigdom som har gjort att barnen har lämnats ensamma och tvingas klara sig själva.
För att motverka detta och i stället ge barnen den typen av trygga och kärleksfulla uppväxt som varje människa förtjänar finns SOS Barnbyar. I barnbyarna får barnen möjlighet att växa upp i en trygg miljö, omgiven av människor att kalla familj.
Totalt finns över 570 barnbyar runt om i världen och några som fyller en otroligt viktig funktion i sammanhanget är SOS-mammorna.
Det är dedikerade kvinnor som mer eller mindre vigt sina liv åt att ta hand om barnen och ge dem den trygga uppväxt som är varje barns rättighet.
Totalt arbetar över 6000 kvinnor i de olika byarna och varje enskild mamma har hand om mellan 7 och 12 barn. Deras uppgifter innefattar allt från att se till att barnen får rutiner i livet, till att bara finnas redo med en varm kram när livet känns svårt.
De ser till att barnen får mat på bestämda tider, kommer iväg till skolan och plåstras om när de trillat och skrapat upp knäna på lekplatsen.
Framför allt ser de till att ge barnen den typen av kärlek som bara en mamma kan ge.
Att vara SOS-mamma är så klart väldigt mycket mer än bara ett jobb. Det handlar om att ge ett barn kärlek och vägledning i livet – något som kräver både stort engagemang och förmåga. Av den anledningen är SOS Barnbyar väldigt noga med vilka som får ta sig an uppdraget, och en utbildning på minst 6 månader är obligatorisk.
Utöver SOS-mammorna finns också annan viktig personal som inte får glömmas bort. Det rör sig om allt från pedagoger som hjälper barnen med läxorna, till psykologer, sekreterare och annan omsorgspersonal. Tillsammans är de med och bidrar till att barnen får möjlighet att växa upp till trygga, harmoniska vuxna.
Om man vill stötta SOS Barnbyars arbete och ge fler barn möjligheten att växa upp i en trygg miljö kan man bli fadder.
Du väljer själv om du vill bli fadder till en hel barnby, ett specifikt barn eller stötta familjer i utsatthet. Klicka på länken nedan för att komma till SOS Barnbyars hemsida där du kan läsa mer.
Det här är SOS Barnbyar
SOS Barnbyar är en internationell välgörenhetsorganisation som finns i 137 länder världen över. Deras syfte är att genom olika typer av insatser hjälpa barn som lever i utsatthet.
Organisationen har ett 90-konto vilket innebär att de regelbundet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Klicka här för att läsa mer.
Under 2020 samlade SOS Barnbyar in 350 miljoner kronor. 83,4% av pengarna gick direkt till att stötta barnen.