Flickor våldtas framför ögonen på sina familjer. Pojkar blir skjutna till döds och män huggs ner med yxor i sina hem. I DR Kongo sker det ofattbara, dag efter dag. Men här finns också en fristad, Panzisjukhuset i Bukavu. Här får de mest utsatta människorna kostnadsfri vård och hopp om en bättre framtid.
– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek. Ondskan kommer aldrig att segra, säger Denis Mukwege, Chefsläkare och nobelpristagare.
I DR Kongo lever ingen människa säkert. Här lever miljontals människor i extrem fattigdom. Barn är undernärda och mödradödligheten är bland den högsta i världen. Dessutom sker varje dag mängder av våldsbrott.
Men mitt i all misär finns en fristad, Panzisjukhuset grundades för 20 år sedan och hjälper de människor som annars inte skulle få hjälp. Chefsläkaren och nobelpristagen Denis Mukwege räddar flickor och kvinnor som blivit brutalt våldtagna genom bland annat operationer och traumabearbetning för att komma tillbaka till samhället.
Panzisjukhuset hjälper varje år tusentals patienter. Deras huvudfokus är kvinnor och barn, förutom att hjälpa till vid våldsbrott har de bland annat en avdelning för förlossning och en avdelning för akut undernärda barn. En av alla är som fått hjälp är Melanie.
När hon var 13 år gammal gick hon och tre andra flickor för att hämta vatten. Plötsligt mötte de en grupp män som våldtog dem alla fyra. Melanie blev gravid och hennes familj stötte bort henne, hon blev en skam för familjen.
Hon var 13 år, gravid och helt ensam. På Panzisjukhuset födde hon sin son med kejsarsnitt, då kroppen inte var redo för att föda barn. Utan hjälpen från Panzisjukhuset är det inte säkert att hon hade överlevt sin graviditet.
På Panzisjukhuset sker varje år omkring 3200 förlossningar, närmre en tredjedel av dessa är kejsarsnitt. Många vandrar i dagar för att söka vård och hjälp på sjukhuset.
Tack vare bidrag från Läkarmissionens givare kan Dennis Mukwege och hans kollegor varje år hjälpa tusentals utsatta kvinnor och barn. År 2018 tilldelades han Nobels fredspris för sitt arbete mot det sexuella våldet i DR Kongo.
– Det här är ett pris lika mycket till alla kvinnor här i Kongo som genomlidit stora svårigheter och blivit utsatta för sexuellt våld, sade han i sitt spontana tacktal strax efteråt.
Om Läkarmissionen
• Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv i en hållbar värld.
• Läkarmissionens primära målgrupp är kvinnor och barn i utsatthet och de genomför internationellt utvecklingsarbete och katastrofhjälp i ett trettiotal länder.
• Läkarmissionen är en politiskt och religiöst obunden organisation, och de mänskliga rättigheterna ligger till grund för allt arbete.