Att basta innan arbetsdagen drar igång och att träna hårt men utan att bygga stora muskler.
Här är bara några av sakerna som du inte visste om livet som jockey.
Per-Anders Gråberg, en av Sveriges främsta jockeys genom tiderna, berättar.
Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook
1. Jockeys tränar hårt – men gör övningar som inte bygger muskler
– Som jockey kan man inte bygga så mycket muskler eftersom de väger. Stora muskler är fint på badstranden men som jockey gäller det att vara liten och seg. Det krävs även att man har hög mjölksyretröskel så man kan återhämta sig snabbt till nästa lopp. Man tränar mycket kondition och även med den egna kroppen som vikt. Det är viktigt med en stark mage och bål så att man kan hålla balansen, säger Per-Anders Gråberg.
2. Jockeys behöver vara morgonpigga
– Man ska vara i stallet tidigt så det underlättar om man är morgonpigg. Hos tränaren där jag tränar hästar är första turen klockan 07.30 men en del börjar redan vid klockan 06.00.
3. Jockeys bastar innan tävlingar – för att tappa något kilo
– Många av mina manliga kollegor tappar ett kilo eller två i bastun innan tävlingarna. Jag är lyckligt lottad att vara naturligt lätt, så jag behöver oftast inte göra det. Det är om jag varit förkyld och dragit på mig vätska, då kan jag behöva sitta i bastun, säger han.
4. Jockeys rider ibland hästar som de aldrig tidigare har sett
– Ibland sitter man på hästar man aldrig sett eller träffat, speciellt om man rider ett lopp utomlands. Tränaren får berätta vad det är för typ av häst. På väg ner till startplatsen har jag fem till sex minuter på mig att läsa av hästen och hästen läser av mig.
5. Jockeys har bra sammanhållning. Man är konkurrenter men också vänner.
Vi sitter tillsammans i omklädningsrummet och vi flyger tillsammans till olika banor. Det är bra stämning, men så fort man är i startboxarna är det tävling och då är det allvar.
6. Jockeys kan träna på mekaniska hästar
– Det finns flera olika varianter, den senaste mekaniska hästen är som ett dataspel. Man har en tv-skärm och rider som i ett löp, men i datorn. Det här är bra för att öva på balans och även för att kunna visa de yngre förmågorna.
Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook
7. Jockeys reser väldigt mycket
– I en del länder är det tävlingar flera dagar i veckan på en och samma bana men tävlar du här i Sverige kan det vara tävlingar i Stockholm, Göteborg , Köpenhamn och Oslo på bara några dagar.
8. Jockeys använder jättelätt utrustning – men ibland har de bly under sadeln
– Det beror vad man själv väger och vad hästen ska bära i ett lopp. Vi måste väga både före och efter loppet så att vikten stämmer, det här handlar om spelsäkerhet. Ska hästen gå med 65 kilo så måste jag lägga på en större sadel och en vojlock med vikt i. Min minsta sadel väger 350 gram, berättar han.
9. Jockeys klädsel bestäms av hästägarna (Alla hästägare har egna registrerade färger)
– Det här är en del av charmen med galoppen, att det är hästägarna som får bestämma klädfärg. Det här är en gammal och rolig tradition för hästägarna. Men visst kan det vara stressigt när man bara har 22 minuter mellan loppen och man ska hinna tvätta av sig och byta om.
10. Jockeys har ingen fast lön
– Vi har ett fast arvode när vi rider lopp. Sedan tar vi 10 procent av eventuella prispengarna. Det här skiljer sig lite runt om i Europa.
Vill du veta mer om galoppen? Klicka här och följ Svensk Galopp på Facebook