Därför är resor nyckeln till framtidens företagande

På 80-talet gick amerikanen Howard Schultz från att vara kaffegrossist till att öppna sin första espressobar i Seattle. I dag finns Starbucks i 75 länder. Men allt började med en resa till Italien – och just det tar SAS fasta på med sin nya satsning SAS Scholarship. 

När Howard Schultz inspirerades av kaffebarerna i Milano bestämde han sig för att testa konceptet hemma i USA. Från att ha varit kafferostare och återförsäljare gick han till att bli framgångsrik kaféägare. Under 1990- och början av 2000-talet öppnades en ny Starbucks-butik varje arbetsdag.

För inte alls lika länge sedan fick Joe Gebbia en idé om hur han och hans rumskamrat kunde tjäna några extra dollar. Genom att hyra ut en sovplats i sin lägenhet kunde designers på resande fot få ett billigt boende och kompisarna kunde dryga ut kassan. I dag är Airbnb ett självklart alternativ för resenärer – och värt 25 miljarder dollar.

Resenärer är de som historiskt gjort skillnad och de som också i framtiden kommer att bidra till att utveckla världen. Just dessa riktar sig SAS till i sitt nya mentorprogram, SAS Scholarship, som ger unga människor med en dröm chansen att åka ut i världen och förverkliga sina idéer.

Redan efter årsskiftet kommer tre vinnare att få ge sig ut på varsin skräddarsydd resa. Tanken är att vinnarna ska få chans att utveckla sina idéer, samla på sig värdefull information och ta del av unika möten.

Varje vinnare kommer också att tilldelas en mentor som, liksom Howard Schultz och Joe Gebbia, har nått stora framgångar inom sitt område.

Och vem vet, kanske är det precis här framtidens framgångssagor tar sin början?

Nästa artikel