Vinskola: Så matchar du ditt rosé till maten

Uppskattar du ett glas rosé till sommarmaten? Då är du inte ensam. Vill man matcha det rosaskimrande vinet med mat på bästa tänkbara sätt finns vissa saker som kan vara bra att känna till. Här kommer en genomgång. 

Många ser antagligen rosé som ett sällskapsvin, men faktum är att det även fungerar utmärkt som måltidsvin. Och det går faktiskt att matcha med en hel del.

Då rosévin har en friskhet och struktur som ligger mellan vita och lätta röda viner fungerar det i regel utmärkt till lättare kött- och fiskrätter, tapas och sallad, men även till medelfylliga rätter med feta såser, detta tack vare dess syra.

Självklart skiljer sig olika roséviner från varandra i både smak och kvalitet, något som är viktigt att ha i åtanke när det ska matchas med mat.

Ett rosévin som år efter år placerar sig högt upp på vinrecensenternas topplistor är Mulderbosch Rosé. Vinet var faktiskt med och bidrog till rosévinets stora genomslag i Sverige för 15 år sedan.

Mulderbosch Rosé finns att hitta på Systembolaget

Smakmässigt har Mulderbosch Rosé en bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, färska örter, jordgubbar och blodapelsin.

Det som sticker ut med Mulderbosch Rosé är att vinet görs på den dyra kvalitetsdruvan Cabernet Sauvignon. Druvan ger vinet en extra dimension som öppnar för ytterligare möjligheter när det kommer till att kombinera det med mat.

Då vi talar om ett friskt och bärigt rosévin med lite sötma och hög fruktsyra funkar Mulderbosch Rosé utmärkt till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Friskheten och avsaknaden av strävhet gör att det även gifter sig fint med asiatiska smaker.

Recept: Somriga maträtter som passar perfekt med Mulderbosch Rosé

Något som hör sommaren till är att grilla. Många förknippar antagligen grillat med rött vin, men faktum är att ett glas Mulderbosch Rosé många gånger kan funka ännu bättre.

De fruktiga smakerna och djupa aromerna påminner nämligen om rödvinets, detta samtidigt som rosévin har en svalkande effekt – perfekt för att tackla exempelvis marinader med lite sting i.

En annan sak som många förknippar med sommaren är picknick. Även här är Mulderbosch Rosé en klockren smakkompanjon då vinet gör sig utmärkt till charkuterier eller annan plockmat.

Är du sugen på att prova Mulderbosch Rosé till någon av sommarens måltider så finns nu årgång 2022 att hitta på Systembolaget. Vinet kommer både i flaska och på box och kostar 99 respektive 259 kronor.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Nästa artikel