Hyllade rosévinet firar 15 år på svenska marknaden: ”Uppskattas enormt”

Mulderbosch Rosé har hyllats av svenskarna år efter år. Nu berättar vinmakaren Henry Kotzé om hemligheterna bakom det sydafrikanska rosévinet, som i år firar 15 år på svenska marknaden.
– Att använda kvalitetsdruvan Cabernet Sauvignon ger Mulderbosch Rosé en extra dimension och kraft som uppskattas enormt hos konsumenterna, säger Henry Kotzé, chefsvinmakare på Mulderbosch Vineyards.

Mulderbosch Rosé finns på Systembolaget – klicka här för att läsa mer!

Svenskarnas intresse för rosévin har ökat enormt under de senaste årtiondena, och idag har vi verkligen tagit rosévinet till våra hjärtan.

En vinproducent som kan stoltsera med att ha varit en starkt bidragande faktor till rosévinets framgångar i Sverige är Mulderbosch. I år firar deras hyllade rosévin 15 år på den svenska marknaden.

– Det hör inte till vanligheterna att använda kvalitetsdruvan Cabernet Sauvignon till ett rosévin. Det ger Mulderbosch Rosé en extra dimension och kraft som uppskattas enormt hos konsumenterna, säger Henry Kotzé.

Druvorna behandlas på samma sätt som vitvinsdruvor: tidig skörd för högsta möjliga friskhet och jäsning vid låg temperatur. Därefter lagras vinet kort på ståltank innan buteljering.

Det resulterar i ett smakrikt rosé med bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, färska örter, jordgubbar och blodapelsin.

– Sydafrikanska viner gynnas av den generösa mängden sol, och utvecklas därför annorlunda än på andra platser, trots att det är identiska druvor, säger Henry Kotzé.

Mulderbosch Rosé finns på Systembolaget – klicka här för att läsa mer!

Anledningen till vinets enorma popularitet menar Henry Kotzé är en kombination av många faktorer – däribland de många soltimmarna och självfallet att vinet görs på Cabernet Sauvignon.

– Det ger vinet en komplex smakpalett som är mer bärig än andra ljusa roséviner. Många uppskattar att Mulderbosch Rosé passar bra till många typer av måltider, till exempel en sallad med balsamvinägrett eller lax.

15-årsjubileet firas med en ny smakrik årgång från 2022, unikt präglad av de sydafrikanska väderförhållandena.

– Den senaste odlingsperioden var längre och något kallare, vilket gör den här årgången lite ljusare till färgen och smaken rundare och ännu mer balanserad. Det är en fantastisk årgång, säger Henry Kotzé.

För den som vill prova Mulderbosch Rosé finns vinet redo på hyllorna i både flaska och box.

Klicka här för att se om Mulderbosch Rosé finns i lager på ditt Systembolag!

Nästa artikel