Direkt från omtalade Piemonte – här är sommarens röda premiumbox

Piemonte har kommit att bli en klart lysande stjärna på vinhimlen. Nu finns en storstilad premiumbox från den omtalade regionen att hitta på Systembolagets hyllor. Låt oss presentera Piemonte Barbera från San Silvestro.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Piemonte är en region i nordvästra Italien som är känt för sina vackra landskap – men också sina fantastiska viner. I dag anses det av många vara Italiens bästa vinregion.

En druva från regionen som har kommit att bli en storfavorit hos många vinälskare är Barbera. Druvan har på senare år blivit en riktig snackis och kallas av många experter för den mest intressanta från Piemonte.

San Silvestro med vinmakaren Paolo Sartirano i spetsen är en av Piemontes främsta producenter när det kommer till ekologiskt och hållbart vin.

Efter att tidigare ha gjort succé med sin Piemonte Barbera på flaska så lanserade under våren en ny storstilad satsning: en Barberabox där kvalitet och hållbarhet står i fokus. Den eleganta trelitersboxen kostar 299 kronor och finns att hitta på Systembolaget.

Klicka här för att komma till Systembolaget

För den som inte har hunnit prova Piemonte Barbera så har vinet en frisk och fruktig smak med inslag av körsbär, röda bär och örter – smaker som gör sig utmärkt till italienska klassiker som pasta och pizza, men även kyckling, ljust kött, vegetariska rätter, krämiga ostar och charkuterier. Självklart går det även alldeles utmärkt att avnjuta precis som det är.

Barberaboxen från San Silvestro har direkt mötts av hyllningar från vinkunniga. På sajten Vinbörsen lyfts boxnyheten fram som ett ”fynd” och den kända vinrecensenten Bengt-Göran Kronstam anser att vinet ”både doftar och smakar mer än det kostar”. Vi talar alltså om ett kvalitetsvin, direkt från en av Italiens mest ansedda vinregioner.

Tack vare boxen kan nu vinet nu avnjutas på ett mer hållbart och prisvärt sätt. Tillverkningsmetoden blir nämligen mer hållbar med box, samtidigt som det gör det möjligt att pressa priserna.  

Värt att nämna är också att Piemonte Barbera är hållbarhetscertifierad genom Equalitas, vilket är den italienska vinnäringens stora satsning på hållbarhet.

För den som är nyfiken på att prova Piemonte Barbera finns vinet att hitta på Systembolaget.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Nästa artikel