Med hållbarhet i fokus: Lär känna Piemonte Barbera

Årets stora boxnyhet stavas Piemonte Barbera. Bakom vinet ligger hyllade San Silvestro – en producent som inte bara brinner för kvalitativa viner utan även hållbarhet.

Piemonte Barbera finns att hitta på Systembolaget

Från producenten San Silvestro kommer nu årets storstilade boxnyhet: Piemonte Barbera. Precis som namnet skvallrar om kommer vinet från det ansedda området Piemonte i norra Italien och är gjort på den mycket uppskattade druvan Barbera.

Smakmässigt har Piemonte Barbera en frisk och fruktig smak med inslag av körsbär, röda bär och örter – smaker som gör sig utmärkt bland annat till italienska rätter, som pasta, pizza och antipasti.

San Silvestro ägs av familjen Sartirano och det är i dag den fjärde generationen, Paolo och hans bror Guido, som framgångsrikt driver företaget. Vineriet är beläget i Novello, som ligger i hjärtat av Barolo.

Utöver att producera kvalitativa viner så brinner bröderna Sartirano även för hållbarhet och faktum är att San Silvestro är en av de främsta producenterna från Piemonte med fokus på hållbar odling.

Piemonte Barbera finns att hitta på Systembolaget – klicka här för att läsa mer

Piemonte Barbera är inget undantag. Kikar man närmare på den klimatsmarta boxen finner man ett grönt märke med symbolen ”3E”. Den visar att vinet är certifierat av Equalitas, vilket är den italienska vinnäringens stora satsning på hållbarhet.

3E står i det här fallet för ”Environmental”, ”Ethical” och ”Economic” och tanken är att alla tre faktorerna ska vara jämställda och i balans för att uppnå bästa resultat.

Certifieringen innebär strikta regler för allt från odlingens utsläpp av koldioxid till användningen av kemikalier, ogräshantering, bevattning och gynnandet av biologisk mångfald, men även etiska regler kring exempelvis personalens arbetsvillkor.

För den som vill prova ett premiumvin från en producent som brinner för hållbarhet så finns Piemonte Barbera att hitta på Systembolaget. Klicka på länken här under för att se om ditt Systembolag har vinet inne.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Nästa artikel