Hemligheten bakom Piemonte Barberas unika smak

Barbera är en druva som har varit en favorit bland italienska vinälskare i generationer. Det är också druvan du hittar i den hyllade premiumboxen Piemonte Barbera. Men vad är det som gör Piemonte Barberas smak så speciell?

Druvan Barbera har länge varit en favorit hos italienarna, men har på senare blivit en favorit även i Sverige. Och det är lätt att förstå varför.

Piemonte Barbera från producenten San Silvestro är premiumboxen som direkt har mötts med hyllningsrop. På sajten Vinbörsen har vinet fått stämpeln ”Fynd” och den välrenommerade vinskribenten Bengt-Göran Kronstam konstaterar att vinet ”både doftar och smakar mer än det kostar”.

Piemonte Barbera finns att hitta på Systembolaget

San Silvestro ägs av familjen Sartirano som har vårdat marken och vinrankorna i Piemonte i generationer. Bakom varje box vilar decennier av kunskap och historia. Faktum är att platsen där vinet produceras är en betydande faktor bakom dess smak och karaktär.

Piemonte, som betyder ”vid bergets fot”, är en region som ligger i nordvästra Italien. Området har ett unikt klimat och en varierande topografi vilket bidragit till att några av världens mest prestigefyllda viner kommer härifrån. Genom att smaka och dofta på vinet kan man nästan känna varifrån det kommer. De kalkrika kullarna och högländerna i regionen gör sig till känna i den friska smaken.

Klicka här för att komma till Systembolaget

Men det är inte bara platsen som påverkar vinets smak och kvalité. En annan viktig faktor är odlingsmetoden och hur det lagras. Familjen Sartirano har tagit till vara på de århundrade långa traditionerna men kombinerat dessa med innovativ teknik för att kunna ta fram de absolut bästa vinerna.

I dag lagras och jäses Piemonte Barbera på ståltank vilket ger en ren frisk smak. Doftar du på vinet kommer tankarna föras till röda bär och örter. När du smakar på det får du en frisk och fruktig smak med inslag av körsbär, röda bär och örter. Vinet gör sig utmärkt till bland annat pizza, pasta och risotto.

Så vad är hemligheten bakom Piemonte Barberas unika smak? Det handlar om en kombination av plats, odlingsmetod, vinframställning och vinmakarens passion och personlighet. Tillsammans skapar dessa faktorer en unik smakprofil som inte kan kopieras någon annanstans i världen. Så nästa gång du avnjuter ett glas Piemonte Barbera: tänk på allt som krävdes för att göra vinet så speciellt och njut av smaken på ett helt nytt sätt!

Klicka här för att komma till Systembolaget

Nästa artikel