Vinexperten: Lär dig mer om naturvin

Är du nybörjare på naturvin? För dig som är nyfiken på den nya vintrenden finns det massor att lära, och en helt ny värld av viner att utforska.Det jag tycker är mest spännande med naturvin är att man går tillbaka till grunden för vinmakande, säger vinexperten Elin Blomquist.

Naturviner kallas de viner som tillverkas genom naturliga metoder och med största respekt för miljön i vingårdarna. Det finns inget regelverk för vad som får kallas för naturvin men grundsynen är att vinet ska framställas med minimal yttre påverkan. 

– Precis som att det finns olika regioner och druvor finns det olika sätt att göra vin. Naturvin görs på ett så enkelt sätt som möjligt. Druvorna odlas på ett naturligt vis, de skördas för hand och man ingriper inte mer än nödvändigt i tillverkningsprocessen. 

Maison Robert Olivier är ett fransk naturvin där producenten har valt att gå steget längre och fått sina naturviner certifierade enligt biodynamisk odling. Vinerna från Maison Robert Olivier är godkända av den internationella organisationen Demeter, vilket man kan se på märkningen på flaskorna.

– Enkelt kan man säga att det är som ekologisk odling, men ännu mer i harmoni med naturen. Man arbetar med ett helhetstänk där hela vingården är ett kretslopp. Det lönar sig att jorden och den intilliggande miljön mår bra och dessutom blir vinerna karaktärsfulla. 

Den som är uppmärksam kan lägga märke till att etiketten på det det vita vinet från Maison Robert Olivier pryds av en dahlia, och det det röda vinet av ett ekollon. Motiven har valts som en hyllning till naturen och miljön i vingårdarna där praktfulla dahlior och ståtliga franska ekar växer och frodas.

Tack vare de annorlunda framställningsmetoderna får naturvinerna smaker och aromer som man inte upplever i andra viner. Typiskt för röda naturviner är en arom som kallas brett och som för tankarna till stall, läder eller källare. I de vita vinerna kan man ofta känna smak av röda äpplen och nötter. 

– Många vinmakare väljer dessutom att inte lagra naturvin i ekfat för att bevara smaken av druvan och av platsen som vinet kommer från. 

Maison Robert Oliviers viner görs på druvor från utvalda lokala vinodlare i Frankrike. Till det vita vinet används klassiska Alsace-druvor medan det röda vinet är gjort på den populära druvan Merlot. 

Det vita vinet har oxidativa toner som gör att det passar bra till vegetarisk mat med krämiga inslag, till exempel en ostpaj med grönsaker. Med sin mustiga och kryddiga smak är det röda vinet en perfekt match till höstens middagar och rätter som svamptoast och viltgryta. 

– Om man inte testat naturvin tidigare tycker jag att man ska utgå från ett vinland eller en druva som man gillar. Vinerna från Maison Robert Olivier är en jättebra introduktion till franska naturviner.  

Om Maison Robert Olivier

• Maison Robert Olivier är en fransk producent av röda och vita naturviner.
• Vinerna tillverkas enligt ekologiska och biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
• De naturliga tillverkningsmetoderna bevarar smaken av växtplatsen och av druvorna, som
kommer från små lokala vingårdar i Frankrike.
• Här kan du läsa mer om Maison Robert Oliviers naturviner.

Nästa artikel
Annons