Hemligheten bakom naturvinets unika smak

Naturvinerna från Maison Robert Olivier smakar inte som något annat vin. Tack vare varsamma framställningsmetoder bevaras smaken av de klassiska franska druvorna och vinerna får en helt unik karaktär. Bakom vinerna står en familj som har vintillverkningen i blodet.

Vinmakaren Olivier Biecher har vuxit upp bland vinrankorna i det lilla samhället Saint-Hippolyte i östra Frankrike. Området är känd för sina utmärkta viner och här har familjen Biecher tillverkat vin ända sedan 1700-talet. Som en hyllning till platsen och till sin pappa, Robert, har Olivier tagit fram en serie naturviner som fått namnet Maison Robert Olivier.

Vinerna görs på klassiska franska druvor från små lokala vinodlare som familjen Biecher samarbetat med i många år och valt ut för den höga kvaliteten på deras druvor. Dessutom används endast biodynamiskt odlade druvor, vilket ställer höga krav på att vingården ska samverka så mycket som möjligt med naturen.

På flaskorna från Maison Robert Olivier kan du kolla efter Demeter-märkningen som garanterar att odlingen uppfyller strikta krav. Motiven på etiketterna är också en påminnelse om att vinerna är tillverkade med omsorg om naturen. Det vita vinet pryds av en dahlia och det röda av ett ekollon – växter som trivs i den goda jorden på vingårdarna.

Samma omsorg tar man med sig i tillverkningen som sker enligt naturliga metoder. Maison Robert Oliviers viner innehåller minimalt med tillsatser – inte ens jäst tillsätts. I stället sätts jäsningen i gång av druvornas vildjäst, vilket ger vinerna mer karaktär.

Smakfullheten gör vinerna från Maison Robert Olivier till utmärkta matviner. I det röda vinet, Cuvée Tradition, kan du känna toner av svarta vinbär, färska örter, skogshallon, viol och blåbär. Servera det gärna till lamm med rosmarinrostad potatis som plockar upp vinets örtighet. Passa även på att använda vinet i en rödvinsås som blir en smakbrygga mellan mat och vin.

Det vita vinet, Cuvée de Saison, är torrt och har en druvig smak med inslag av ananas, vita blommor, gula päron, mandel och honung. Det kommer verkligen till sin rätt i kombination med lax eller röding som toppas med smörstekt äpple eller picklade grönsaker för att balansera vinets syra.

När du öppnar en flaska från Maison Robert Olivier vet du att du får ett vin med äkta smak och arom av druvorna. Hemligheten ligger i familjen Biechers långa erfarenhet av vintillverkning som gått i arv i generationer – och en stor portion kärlek till naturen.

Om Maison Robert Olivier

• Maison Robert Olivier är en fransk producent av röda och vita naturviner.
• Vinerna tillverkas enligt ekologiska och biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
• De naturliga tillverkningsmetoderna bevarar smaken av växtplatsen och av druvorna, som
kommer från små lokala vingårdar i Frankrike.
• Här kan du läsa mer om Maison Robert Oliviers naturviner.

Nästa artikel
Annons