Guide: Här är allt du behöver veta om naturvin

Om du är intresserad av vin har du kanske hört talas om naturviner – något som blivit alltmer populärt bland vinälskare. Men vad skiljer egentligen ett naturvin från ett ”vanligt vin”? Vi reder ut saken och svarar på fem frågor om naturvin!

Vad är naturvin?
Ett naturvin är gjort med minimal handpåläggning i vineriet men det finns egentligen inte några bestämmelser om vad som får kallas naturvin – inget regelverk eller någon erkänd certifiering. Det innebär att alla naturviner inte görs på exakt samma sätt och att åsikterna ibland går isär om vad som är ”rätt” och ”fel”. Trots det så finns det några grundläggande kännetecken och riktlinjer som de flesta håller med om. 

Hur görs naturvin?
Tänk dig att man vill gå tillbaka och göra vin så som man gjorde förr. Vinmakaren strävar efter att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt för att på så vis bevara smaken av växtplatsen och druvan i vinet. Det innebär till exempel att man undviker att tillsätta eller ta bort sådant som kan ha inverkan på smaken, såsom jäst, socker, syra, tanniner, ek och andra smaksättare.  

Är naturviner bra för miljön?
Naturviner är alltid ekologiska och det finns även de vinmakare som går längre än så. Ett exempel är vinerna från Maison Robert Olivier som är biodynamiskt odlade. Biodynamik är en lära där hela vingården ses som ett självförsörjande kretslopp, vilket leder till att djur och växter på vingården och i den intilliggande miljön mår bra.

På flaskorna från Maison Robert Olivier kan du kolla efter Demeter-märkningen som garanterar att odlingen uppfyller strikta krav. Motiven på etiketterna är också en påminnelse om att vinerna är tillverkade med omsorg om naturen. Det vita vinet pryds av en dahlia och det röda av ett ekollon – växter som trivs i den goda jorden på vingårdarna.

Hur smakar det?
Naturviner smakar mer som viner gjorde förr och du kan känna smaker som du inte är van att känna i ”vanligt vin”. De är ofta friska och bäriga med mer smak från naturen och mindre smakpåverkan av produktionsprocesser och tillsatser. Eftersom många naturviner inte filtreras så kan de även vara lite grumliga till utseendet.

Var ska jag börja?
Om du inte testat naturvin men är nyfiken kan du börja med att utgå från ett vinland eller en druva som du gillar. Om du tycker om franska viner är naturvinerna från Maison Robert Olivier ett hett tips. Känn efter och försök hitta smakerna av blåbär, svarta vinbär, lagerblad, färsk timjan och viol i det röda. I det vita kan du leta efter toner av gula äpplen och vitpeppar.

Om Maison Robert Olivier

• Maison Robert Olivier är en fransk producent av röda och vita naturviner.
• Vinerna tillverkas enligt ekologiska och biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
• De naturliga tillverkningsmetoderna bevarar smaken av växtplatsen och av druvorna, som
kommer från små lokala vingårdar i Frankrike.
• Här kan du läsa mer om Maison Robert Oliviers naturviner.

Nästa artikel
Annons