Lista: Därför är naturvin en snackis bland vinälskare

Du har säkert redan har stött på det – i restauranger, vinbarer eller på en hemmamiddag. Och kanske har din nyfikenhet väckts? Här är några anledningar till att naturvin är en av de hetaste trenderna i vinvärlden just nu.

1. Naturvin är mer än ekologiskt

Än så länge finns ingen certifiering som avgör vad ett naturvin är men i Frankrike har man kommit en bit på väg och tagit fram en märkning vid namn Vin Méthode Nature. Vinproducenter som vill använda märkningen måste uppfylla vissa kriterier – druvorna ska odlas ekologiskt och plockas för hand, jäsningen av vinet ska ske med vildjäst och vissa tekniker är inte tillåtna. Naturvin är alltså ett hållbart och ekologiskt val. 

2. Tillverkningen ger karaktär

Vissa naturviner är till och med biodynamiska, vilket innebär att druvorna är odlade enligt metoder som tar extra stor hänsyn till miljön i vingårdarna. Ett exempel på detta är de franska vinerna Maison Robert Olivier som tillverkas i harmoni med naturen, vilket gör dem väldigt karaktärsfulla. Bakom vinerna står familjen Biecher som tillverkat vin i Alsace sedan 1762. De gör både ett rött och ett vitt naturvin som är certifierade enligt Demeter, vilket garanterar att de uppfyller strikta krav för biodynamisk odling.

3. Vinet tar dig med på en resa

För många är vin ett sätt att resa och upptäcka nya regioner, och med naturvin kan man uppleva detta ännu mer. När man gör naturvin strävar man efter att vinet ska smaka så mycket som möjligt av druvorna och platsen där de har växt. Därför används så lite tillsatser som möjligt och för att vinerna ska behålla sin naturliga smak lagras de ofta i kärl av betong eller terrakotta i stället för ekfat, som kan ge vinet smak av vanilj eller choklad.

Detta gör också valet av druvor viktigt. Maison Robert Olivier gör sina viner på klassiska franska druvor från noga utvalda lokala vinodlare.

4. Naturvin blir mer tillgängligt

Det finns en stor nyfikenhet på naturvin och i takt med att intresset växt har det blivit mer tillgängligt. Steget till att testa något nytt blir mindre när det finns på fler restauranger och vinbarer och går att beställa på glas. Allt fler vinbarer specialiserar sig på naturviner vilket talar för att de är här för att stanna.

5. Låter dig upptäcka nya smaker

Naturvin är spännande eftersom det kan ha smaker som du inte hittar i andra viner. Ibland kan det vara nyanser som är svåra att sätta fingret på. Vita naturviner kan till exempel ofta ha en svagt oxidativ smak som beror på att vinet har exponerats mot syre – något du kan känna som aromer av mogna äpplen och nötter i det vita vinet från Maison Robert Olivier. Det röda vinet bjuder på istället på toner av färska örter, mörka bär och lakrits och en djup mörklila färg.

Om Maison Robert Olivier

• Maison Robert Olivier är en fransk producent av röda och vita naturviner.
• Vinerna tillverkas enligt ekologiska och biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
• De naturliga tillverkningsmetoderna bevarar smaken av växtplatsen och av druvorna, som
kommer från små lokala vingårdar i Frankrike.
• Här kan du läsa mer om Maison Robert Oliviers naturviner.

Nästa artikel
Annons