Det här är Maison Robert Olivier – franskt naturvin

Smaken av Frankrike i ett glas. Viner som tillverkats i harmoni med naturen, av ekologiskt och biodynamiskt odlade druvor från utvalda lokala vinodlare. Det är Maison Robert Olivier. 

I den lilla franska kommunen Saint-Hippolyte med knappt tusen invånare har familjen Biecher tillverkat vin i generationer. Idag är det Olivier Biecher som sköter verksamheten och när han skulle välja ett namn till sina nya naturviner bestämde han sig för att kalla dem Maison Robert Olivier, till minne av sin far Robert. Far och son delade en stor passion för hållbarhet och terroir-drivna viner, vilket återspeglas i de naturviner som tas fram i vineriet idag.

Vinerna framställs med så lite mänsklig påverkan som möjligt och varken socker eller jäst tillsätts. I stället låter man druvornas karaktär och ursprung tala för sig själva och ett glas vin från Maison Robert Olivier tar dig med till Frankrike och Alsace-regionen. 

För många är vin ett sätt att upptäcka olika regioner eller återuppleva minnen från en resa. I vinerna från Maison Robert Olivier har man verkligen bevarat smaken av druvorna och av växtplatsen.

Till sina naturviner har Olivier Biecher valt att använda noga utvalda druvor från små lokala vinodlare i Frankrike. Det röda vinet, Cuvée Tradition, görs på den klassiska druvan Merlot och bjuder på toner av färska örter, mörka bär och lakrits och har en djup mörklila färg. Det vita vinet, Cuvée de Saison, är gjort på Alsaces ädla druvor. Vinet är torrt med en fräsch doft och smaken är fruktig med inslag av mogen persika och äpple.

– Vi har samarbetat med våra vinodlare i många år och valt ut dem för den höga kvaliteten på deras druvor, säger Olivier Biecher.

Naturviner är alltid ekologiska och de från Maison Robert Olivier är dessutom tillverkade enligt biodynamiska principer och godkända av den strikta certifieringen Demeter. Det innebär att man ser hela vingården som ett kretslopp och att man vid tillverkningsprocessen till exempel inte får använda sig av konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller genmodifierade organismer.

Naturvin blir alltmer populärt i takt med att fler vill göra hållbara val. De här vinerna är mer än ekologiska – de är verkligen tillverkade med omsorg och i harmoni med naturen. 

– Demeter-märkningen är både ett bevis på att våra viner håller hög kvalitet och ett erkännande till de vinodlare som vi samarbetar med, säger Olivier Biecher.

Viner kommer ofta till sin rätt när de matchas med mat från samma plats. Vinerna från Maison Robert Olivier passar därför utmärkt till det franska köket, så som en krämig vegetarisk quiche till det vita naturvinet och en mustig boeuf bourguignone till det röda. Rätter som familjen Biecher själva kanske lagar enligt gamla familjerecept.

Om Maison Robert Olivier

• Maison Robert Olivier är en fransk producent av röda och vita naturviner.
• Vinerna tillverkas enligt ekologiska och biodynamiska principer och är certifierade av Demeter.
• De naturliga tillverkningsmetoderna bevarar smaken av växtplatsen och av druvorna, som
kommer från små lokala vingårdar i Frankrike.
• Här kan du läsa mer om Maison Robert Oliviers naturviner.

Nästa artikel
Annons