Så hålls barnens drömmar vid liv i flyktinglägren

Foto: João Sousa

I flyktinglägren i utkanten av Beirut i Libanon tvingas många av barnen arbeta i stället för att gå i skolan. Som en fristad finns Diakonias barnrättscenter – platser där barnen får drömma om framtiden och våga hoppas. Som månadsgivare till Diakonia kan du bidra till att fler barn får vara barn. 

Det finns inte någon plats i världen där effekterna av coronapandemin inte känts av. De som drabbats hårdast är i många fall de som hade det svårt redan innan, och även om den värsta stormen nu lagt sig kämpar många människor fortfarande med konsekvenserna. 

En av dem som fått lägga sina drömmar på hyllan under pandemin är 16-åriga Said. Han bor i ett flyktingläger i Beirut, dit han flytt från Syrien tillsammans med sin familj. 

Said drömmer om att bli kirurg men tvingades sätta framtidsplanerna på paus när skolorna i Libanon stängde ner på grund av coronapandemin och ekonomisk kris i landet. I stället för att gå i skolan har Said ägnat de senaste åren åt att jobba – och det är han inte ensam om. 

I lägret lever över 17 000 personer på ett område byggt för 5000 och tillvaron är tuff. Fattigdom gör att många barn tvingas ut på gatorna för att hjälpa till med familjens försörjning.

Som en oas finns Diakonias barnrättscenter dit barnen kan komma för att få utbildning i olika ämnen, lära sig om sina rättigheter, bearbeta svåra upplevelser eller bara leka. För Said lever ännu hoppet om att kunna gå tillbaka till skolan men under tiden går han till barnrättscentret flera gånger i veckan.

– Jag oroar mig för framtiden, eftersom jag inte vet hur det ska gå med mina studier, men det känns skönt att jag kan komma till centret. De har många bra aktiviteter och jag har fått nya vänner där.

Said, 16 år

Barnrättsprojektet drivs på flera center i Beirut, som alla ligger i områden där många barn lever i utsatthet och fattigdom. Projektet är ett av många exempel på Diakonias arbete för att fler människor ska få ett värdigt liv.

Som månadsgivare kan du vara med och bekämpa fattigdom och göra skillnad för de mest utsatta människorna i världen. Du väljer själv hur mycket du vill ge varje månad – 192 kronor räcker till exempel till mellanmål till sex barn på Diakonias center i en månad. 

Foto: João Sousa

Månadsgivare – tryggt och enkelt

  • Du registrerar dig enkelt som månadsgivare och väljer själv hur mycket du vill ge. Betalningen dras automatiskt från ditt bankkort varje månad.
  • Av din gåva går 91 % till programverksamhet och endast 9 % används till nödvändig administration och insamlingskostnader.
  • Dina pengar används alltid där Diakonia bedömer att behovet är som störst. 
  • Du kan ändra eller avsluta ditt givande när du vill.

    Bli månadsgivare här!

Nästa artikel