Experten: Så hyr du ut bostaden säkert

Det är få som vågar sig ut på den kaotiska andrahandsmarknaden på grund av risken för bedrägerier och skadegörelse. Men faktum är att det går att hyra ut sin bostad utan att behöva oroa sig. Experten Barbro Engman berättar hur.

Här är klockrena tjänsten där du hyr ut snabbt, enkelt – och säkert.

Barbro Engman, tidigare ordförande i Hyresgästföreningen och numera ordförande i Samtrygg har följt hyresmarknadens utveckling under flera år. Hon menar att läget inom andrahandsuthyrning har blivit allt mer kritiskt och råder alla uthyrare att vara försiktiga. Här ger Barbro alla som vill hyra ut bostaden några avgörande råd för att undvika problem vid privat uthyrning:

1. Läs på ordentligt i förväg
– Det finns hur många skräckexempel som helst på vad som har hänt när folk hyrt ut i andra hand och inte tagit reda på vad som gäller. Det kan vara alltifrån att man har hyrt ut och kommer hem så har andrahandshyresgästen bytt lås, till att man blivit vräkt för att det varit störningar i lägenheten eller att man hyrt ut när man inte får, säger Barbro.

2. Tala om för bostadsrättsföreningen att du vill hyra ut
Det är självklart bra att vara så tydlig och förutseende som möjligt, en viktig del i det är att underrätta din bostadsförening eller hyresvärden om att du vill hyra ut. Ofta krävs deras godkännande.

3. Dokumentera bostaden
Ta bilder på ditt hem för att försäkra dig om att få tillbaka bostaden i samma skick som du lämnade den.

4. Teckna tydliga avtal och hemförsäkring
Det är viktigt att ha ett skriftligt avtal och en hemförsäkring som säkrar affären.

5. Lägg hyran på rätt nivå
Barbro menar att gör misstaget att ta för mycket betalt av sin hyresgäst, något som kan straffa sig i slutändan.
– Då kan man hamna i ett läge där man får betala tillbaka tusentals kronor för att ha tagit ut för hög hyra, säger hon.

I värsta fall kan du förlora bostaden om reglerna för uthyrning inte följs. Men det finns ett enkelt sätt att försäkra sig om att allt går rätt till. Genom hyra ut via Samtrygg får du en trygg tredje part ombord. Företaget minskar risken för både uthyrare och hyresgäster.
– De informerar om vad som gäller, ser till att dokumentera och ser till att det finns försäkring. Sen blir det ett ömsesidigt avtal där man vet att ”nu går jag in i det här och nu vet jag förutsättningarna”, avslutar, Barbro Engman.

Här är klockrena tjänsten där du hyr ut snabbt, enkelt – och säkert.

Nästa artikel