Varje minut dör upp till 11 människor av hunger – så kan din gåva rädda liv

Publicerat: 2021-24-8

Varje minut dör upp till 11 människor på grund av hunger och undernäring. En av dem som lever på gränsen till svält är Aishah Saadah och hennes familj som befinner sig i ett flyktingläger i Jemen.
– Jag har fem barn att försörja och oftast består vårt dagliga matintag bara av en yoghurt eller några potatisar eller bröd. Vissa dagar ingenting alls, säger hon.

Wafa* och Zahrah* äter torrt bröd från en akut matutdelning. Det är den enda mat som finns tillgänglig för dem (kl. 11 på förmiddagen, de har inte ätit frukost). *Namnen har ändrats för att skydda barnens identitet. Foto: Ahmed Al-Fadeel/Oxfam

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor 

155 miljoner människor lever på gränsen till svält – 20 miljoner fler än förra året. Det visar Oxfams nya rapport ”The Hunger Virus Multiplies” från 2021. Den främsta orsaken är konflikter, men i kombination med pandemins effekter och en eskalerande klimatkris har andelen människor som lever på gränsen till svält sexdubblats sedan pandemins utbrott.  

Det är svårt att ens föreställa sig situationer som den som är Aishah Saadahs familjs verklighet. Efter att ha tvingats fly undan bombangrepp till fots och lämnat alla sina tillgångar i hemmet i Haradh, Jemen, lever hon med sina fyra barn, samt sin systerdotter, i ett trångt flyktingläger.  

– Det har gått tre år sedan vi kom till detta läger. Jag lever med en konstant känsla av förtryck. Mina barn blir alltid sjuka och de behöver mat och kläder att ha på sig, säger Aishah.

För att överleva dagen går hon och hennes barn ut och samlar plastflaskor och metallburkar för att sälja för återvinning. De har aldrig tjänat tillräckligt för att köpa mat till nästkommande dag. 

– När vi har lite eller ingenting att äta kämpar jag för att få mina barn att sova på natten. De ber om mat och jag försöker distrahera dem, berätta historier och prata med dem tills de sover, sedan tittar jag på dem och ber om ett bättre liv tills jag själv somnar, säger Aishah. 

Trots en akut hungerkatastrof är det fullt möjligt att avskaffa hunger och hjälpa familjer som befinner sig i liknande situationer som Aishah. Oxfams givare har redan nått nästan 15 miljoner av världens mest utsatta människor sedan pandemins start, med bland annat mat, kontantbidrag och rent vatten.  

Men långt ifrån alla får den hjälp de behöver och fler insatser behövs – omgående. Genom att bli månadsgivare hjälper du familjer som Aishas. Du är med och möjliggör att de allra fattigaste och mest utsatta kan få hjälp. Din gåva kan rädda liv! 

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor 

OM OXFAM 
– Oxfam är en global hjälporganisation som kämpar för människor i fattigdom och kris i över 60 länder. 

– Oxfam räddar liv i kriser, hjälper människor i fattigdom att själva ta sig ur sin situation samt bekämpar orsakerna som håller kvar människor i fattigdom genom att påverka beslutsfattare. 

– Oxfam grundades 1942, under andra världskriget i Oxford, Storbritannien, av en grupp aktivister och akademiker för att hjälpa svältande människor i Grekland under kriget.  

Nästa artikel