Larmet inifrån kaffeodlingarna i Brasilien: ”Vi trodde att vi skulle dö där”

Publicerat: 2021-8-10

Kaffe är en populär dryck världen över – inte minst här i Sverige. Men förhållandena för de som odlar och producerar bönorna är många gånger fruktansvärda och lönerna oskäligt låga. Din gåva kan göra skillnad för dessa människor.  

150 kronor räcker till att människor som Felipe kan ta kampen för sina rättigheter – bli månadsgivare idag

I Sverige gillar vi kaffe, faktum är att efter Finland är vi det land i världen som dricker mest kaffe – hela 3,2 koppar per person och dag. Men verkligheten för många av de som producerar våra smakrika bönor är mycket tuff och arbetsförhållandena kan vara närmast slavlika.  

Felipe är 33 år och bor i Brasilien med sin familj. Han försörjer sig själv och sin familj genom tillfälliga jobb. På grund av coronapandemin blev arbetstillfällena i hans hemort färre och han tvingades att flytta ifrån sin familj för att jobba på en kaffeplantage i östra Brasilien, och istället skicka hem pengar.  

Han och hans kollegor tvingades arbeta under slavliknande förhållanden, arbetet var tungt och gjorde honom utmattad. Tillsammans med en kollega skördade han 42 säckar kaffe varje dag – sammanlagt över 2,5 ton kaffe om dagen.  

– Vi jobbade i nästan tre månader och fick nästintill inga pengar i våra fickor.  

Arbetarna bodde tillsammans i en byggnad på plantagen under fruktansvärda förhållanden.  Husets fönsterrutor var trasiga, taket mögligt och det kryllade av möss. De hade inga sängar utan fick sova på tunna madrasser direkt på de kalla golven. Utanför stank det från en latrinliknande toalett.   

– Vi trodde att vi skulle dö där. Vi skulle inte komma därifrån vid liv. Det var hemskt, säger Felipe*. 

Felipes gripande vittnesmål är bara ett av många från de som producerar vår mat. Oxfam arbetar för att de som odlar och producerar vår mat själva ska ha råd att äta sig mätta och för att avslöja lidandet bakom. Oxfam samarbetar med olika företag och livsmedelskedjor för att få dem att ta ansvar för arbetsförhållandena i deras produktionskedjor.  

För att ha möjlighet att ge människor akut hjälp men också driva sitt viktiga påverkansarbete behöver de ditt stöd som månadsgivare. Bli månadsgivare idag och bidra till att hjälpa människor som Felipe. 

150 kronor räcker till att människor som Felipe kan ta kampen för sina rättigheter – bli månadsgivare idag 

*Som tur var räddades Felipe från livet på kaffeplantagen av de brasilianska myndigheterna som gjorde en räd mot farmen och plantageägaren dömdes till böter. 

Nästa artikel