5 anledningar: Därför behövs fler månadsgivare – omedelbart

Publicerat: 2021-24-8

Hunger, pandemi och naturkatastrofer. Händelser under 2000-talets andra årtionde har förvärrat livssituationen för miljontals människor runtom i världen och 155 miljoner människor lever nu på gränsen till svält. Läget är akut och din hjälp behövs för att rädda liv.

Foto: Fabeha Monir / Oxfam

Bli månadsgivare från 100 kr – klicka här för att se vad din gåva räcker till 

Här är fem starka anledningar till att bli månadsgivare hos Oxfam. Din hjälp kan rädda liv.
  1. 200 miljoner människor riskerar att hamna i fattigdom i spåren av pandemin 

Pandemin har orsakat den värsta arbetslöshetskrisen på över 90 år med extrem fattigdom som följd. Mest utsatta är kvinnor, som globalt sett är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar i de branscher som påverkats mest av pandemin. Som månadsgivare hos Oxfam kan du hjälpa människor i utsatta områden som har blivit av med sin inkomst genom bland annat matpaket, kontantbidrag och stöd i att hitta jobb. 

  1. Varje minut dör upp till 11 personer på grund av hunger 

Konflikter är fortfarande den främsta orsaken till hunger, men i kombination med pandemins ekonomiska effekter och en eskalerande klimatkris ökar antalet människor som lever på gränsen till svält. Just nu är denna siffra 155 miljoner människor – 20 miljoner fler än förra året. Genom att bli månadsgivare kan du vara med och göra livet bättre för människor i utsatta situationer. 150 kronor kan räcka till mat i en vecka för två familjer.

  1. 24 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd i Jemen, varav hälften är barn 

Enligt FN har kriget i Jemen skapat världens mest omfattande humanitära katastrof och landet står inför en av historiens värsta hungerskriser. Insatsen i Jemen är därför en av Oxfams största. Sammanlagt har Oxfams givare nått ut med hjälp till över tre miljoner människor i Jemen sedan 2015 – men fler insatser behövs. 

  1. I spåren av pandemin: Fyra miljoner flickor riskerar tvångsäktenskap de kommande två åren

Dessa flickor förlorar ofta kontrollen över sitt eget liv och sin sexualitet. De tvingas ofta sluta skolan, utsätts regelbundet för sexuellt våld och löper stor risk att dö under en förlossning. Barnäktenskap är en direkt följd av extrem fattigdom – föräldrar tvingas ta till desperata åtgärder för att ha råd med rent vatten och mat till sina familjer. Genom att bli månadsgivare kan du bidra till att färre familjer tvingas sätta sina döttrar i den här fruktansvärda situationen. Genom att bli månadsgivare på 150 kronor i månaden bidrar du till att människor har tillgång till rent vatten, mat och mediciner.

  1. Din hjälp behövs mer än någonsin – och du kan vara säker på att den når fram 

Sedan pandemins början har Oxfams givare bidragit till nästan 15 miljoner av världens mest utsatta människor med bland annat mat, kontantbidrag och rent vatten. Men insatserna behöver nå fler och därför behövs din hjälp.

Som månadsgivare kan du vara säker på att din hjälp når fram. Experter gör noggranna bedömningar på alla gåvor som kommer in för att säkerställa att de används där behovet är som störst. 

Bli månadsgivare från 100 kr – klicka här för att se vad din gåva räcker till 

OM OXFAM 
– Oxfam är en global hjälporganisation som kämpar för människor i fattigdom och kris i över 60 länder. 

– Oxfam räddar liv i kriser, hjälper människor i fattigdom att själva ta sig ur sin situation samt bekämpar orsakerna som håller kvar människor i fattigdom genom att påverka beslutsfattare. 

– Oxfam grundades 1942, under andra världskriget i Oxford, Storbritannien, av en grupp aktivister och akademiker för att hjälpa svältande människor i Grekland under kriget.

Nästa artikel