Akut nödläge i krigets Jemen: ”Vi levde i konstant skräck. Vi hörde bombernas dån utanför”

Publicerat: 2021-24-8

Flygattacker, explosioner och en vardag kantad av skräck och otrygghet. Det som FN beskriver som världens värsta humanitära kris i krigets Jemen har nu förvärrats.
– Miljontals människor i Jemen står på randen av ett stup. Nu hotar covid-19, kolera och striderna att putta dem över kanten, säger Muhsin Siddiquey, Oxfams landschef i Jemen. 

Foto: VFX Aden/Oxfam

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor

Kriget i Jemen är nu inne på sitt sjunde år. Runt om i landet kämpar människor mot intensifierade strider och nya vågor av covid-19. Över 24 miljoner människor – mer än tre fjärdedelar av landets befolkning – är i behov av humanitärt stöd, varav hälften är barn.  

– Människor står inför ett fruktansvärt val: att stanna kvar och riskera sina och sina barns liv, eller att fly ut i öknen där det varken finns vatten eller mat, säger Mushin Siddiquey.  

Hanan, 38, tvingades fly sitt hem med sina två döttrar på grund av konflikten.  

– Vi levde i konstant skräck. Vi hörde bombernas dån utanför, bitar av granater och exploderade föremål flög in i vårt hus. Vi var rädda att våra barn skulle träffas, så vi flydde, säger Hanan som idag lever i flyktinglägret Ammar bin Yasser med döttrarna. 

Foto: VFX Aden/Oxfam

Oxfam är på plats i Ammar bin Yasser, med livräddande hjälp till utsatta människor som Hanan och hennes två döttrar. I flyktinglägret delar Oxfams hälsoteam bland annat ut hygien-kit bestående av tvålar och hinkar. Ingenjörsteam ser till att människor har tillgång till rent vatten och sanitet genom att laga rör, renovera vattensystem och bygga latriner.  

Oxfams insatser i landet handlar även om att förse människor med kontantbidrag och matkuponger. De ger stöd i att hitta jobb och skapa en inkomst genom till exempel utbildning, stöd till små entreprenörer och material som gör att människor kan börja odla mat. Sammanlagt har Oxfams givare nått ut med hjälp till över tre miljoner människor i Jemen sedan 2015. 

Men mer livräddande hjälp från generösa människor som du behövs – omgående. Om kriget inte upphör och stora mängder av förnödenheter kan föras in riskerar omkring 16 miljoner jemeniter att hamna i svältliknande situationer. Hjälp människor som Hanan genom att bli månadsgivare via länken nedan. Din gåva kan rädda liv! 

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor 

OM OXFAM 
– Oxfam är en global hjälporganisation som kämpar för människor i fattigdom och kris i över 60 länder. 

– Oxfam räddar liv i kriser, hjälper människor i fattigdom att själva ta sig ur sin situation samt bekämpar orsakerna som håller kvar människor i fattigdom genom att påverka beslutsfattare. 

– Oxfam grundades 1942, under andra världskriget i Oxford, Storbritannien, av en grupp aktivister och akademiker för att hjälpa svältande människor i Grekland under kriget.

Nästa artikel