Hjärtskärande siffran: Fyra miljoner flickor riskerar barnäktenskap i spåren av pandemin

Publicerat: 2021-24-8

I en rapport från maj 2021 varnar World Vision för att fyra miljoner barn riskerar att tvingas in i barnäktenskap under de nästkommande två åren – om inte tillräckliga hjälpinsatser sätts in. Detta till följd av ökad fattigdom i spåren av pandemin.

Malak, 13, tvingades in i barnäktenskap för att rädda sin bror Shadi, 5. Foto: VFX ADEN/Oxfam 

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor 

Föreställ dig att inte ha någon som helst makt över din egen kropp eller framtid. Du tvingas sluta skolan, gifta dig och föda barn – trots att du själv fortfarande är barn. I de flesta fall utsätts du för regelbundet sexuellt våld och löper stor risk att dö under en förlossning.  

En som tvingats gå detta fruktansvärda öde till mötes är Malak, 13. Hon giftes bort för att rädda sin yngre bror Shadi, 5, som förlorat ett ben och därför behövde akut sjukvård. Familjen lever redan under extrema förhållanden efter att ha flytt kriget i Jemen till ett flyktingläger. 
 
– Min mamma hade inte accepterat att gifta bort mig om vi hade levt i bättre förhållanden. Men vi behövde pengar för mat och min brors operation, säger Malak. 

Shadi, 5. Foto: VFX ADEN/Oxfam 

Fyra miljoner flickor under 18 år riskerar att tvingas in i barnäktenskap på grund av ökad fattigdom i spåren av pandemin. Speciellt i Jemen är situationen akut. 

– Ju längre kriget pågår, desto mer desperata har människors sätt att hantera hunger blivit. De tvingas ta åtgärder som skadar deras barns liv nu och i årtionden framöver. Barnäktenskap är ett direkt resultat av en humanitär katastrof som orsakats av konflikten. Därför måste vi se till att människor har mat, vatten och medicin som de så desperat behöver, säger Muhsin Siddiquey, Oxfams landchef i Jemen. 

Oxfam är på plats i Jemen med livräddande hjälp, som matkuponger och kontantbidrag, till utsatta människor som Malak och hennes familj. De ger också stöd i att hitta jobb och skapa en inkomst genom till exempel utbildning, stöd till små entreprenörer och material som gör att människor kan börja odla mat. 

Genom att bli månadsgivare hos Oxfam kan du påverka livssituationen för flickor som Malak – så att färre familjer tvingas till att gifta bort döttrarna för att rädda sina familjer från svältliknande situationer. För bara 150 kronor i månaden kan du förse en familj med matpaket i två veckor. Det kan också räcka till odlingsredskap, verktyg och fröer som behövs för att anlägga ett eget grönsaksland. Genom att odla och sälja egna grönsaker kan människor skapa en alternativ inkomst och ha tillgång till näringsrik mat året om. 

Oxfam kommer alltid se till att din gåva går till de som har störst behov av akut hjälp. 

Bli månadsgivare: För bara 150 kronor kan du se till att en familj i akut nödläge får mat i 2 veckor

OM OXFAM 
– Oxfam är en global hjälporganisation som kämpar för människor i fattigdom och kris i över 60 länder. 

– Oxfam räddar liv i kriser, hjälper människor i fattigdom att själva ta sig ur sin situation samt bekämpar orsakerna som håller kvar människor i fattigdom genom att påverka beslutsfattare. 

– Oxfam grundades 1942, under andra världskriget i Oxford, Storbritannien, av en grupp aktivister och akademiker för att hjälpa svältande människor i Grekland under kriget. 

Nästa artikel