Här är unika semesterdestinationen – för ölälskaren

I österrikiska Salzburg samsas det traditionella med det moderna – något som har gett staden en alldeles speciell prägel. Beläget i ett land rikt på traditioner, finns här en lång historia av ölbryggning som sida vid sida med kulturen har gjort staden till vad den är idag. Oavsett om du vill ha historiska inslag under din semester eller bara letar efter Österrikes bästa öl, så kan du vara säker på att Salzburg kan erbjuda dig just det.

Salzburg är vida känt för sin musik och konst. Kanske har du koll på att staden är kompositören Mozarts födelseplats? Eller att filmen Sound of Music spelades in i området? Salzburg är till och med en del av UNESCO:s världsarvslista, just tack vare stadens status som kulturmetropol.

Men något som är lika viktigt för Salzburg, och som får turister från världens alla håll att strömma till staden, är dess starka tradition av ölbryggning.

I hela 600 år har det bryggts öl i Salzburg. Staden ses som Österrikes ölhuvudstad och kan stoltsera med hela elva bryggerier i och runt regionen. Här finns något för varje ölfantast – allt från stora, kommersiella bryggerier till mikrobryggerier specialiserade på en viss typ av öl.

Foto: Tourismus Salzburg

Bryggerier från 1400-talet

Redan i slutet på 1300-talet grundades de första kommersiella bryggerierna i Salzburg. På 1860-talet fanns det 75 ölbryggerier i provinsen, men som följd av första och andra världskriget minskade antalet drastiskt. Än idag finns dock några av de allra äldsta bryggerierna fortfarande kvar.

Bland annat finner man Salzburgs äldsta bryggeri, Hofbräu Kaltenhausen, samt Österrikes största bryggeri, Stiegl, i utkanten av staden. Båda grundades på 1400-talet och utgör tillsammans med de mer nyare, modernare ölbryggerierna en viktig del av stadens lokala historia.

Naturstaden Salzburg är omgiven av storslagna berg och dessa är faktiskt en grundförutsättning för att kunna brygga den högklassiga öl som finns i området. Det behövs nämligen friskt och rent källvatten till ölen – något som finns naturligt i Österrike tack vare Alperna. När man sedan tillsätter odlad korn och humle blir ölen magisk.

Njut av en semestern i ölens huvudstad – kolla in årets härligaste resmål här!

Torsdagar är lederhosens dag

Salzburg är en stad med liv och rörelse och har en stark anknytning till traditioner. Därför ska man inte förundras om man mitt i veckan plötsligt stöter på människor som bär lederhosen, den traditionella österrikiska klädseln. Lederhosendonnerstag, alltså ”lederhosentorsdag”, är nämligen en ny tradition i staden. Allt började med att två Salzburg-bor ville återuppliva den traditionella klädseln och se till att den inte blir bortglömd i den moderna vardagen.

2013 började de därför bära sina lederhosen varje torsdag och tack vare sociala medier har allt fler, både ortsbor och turister, nappat på konceptet. Stadens gator fylls nu varje vecka av lederhosenklädda människor, som träffas på stadens gator och pubar för att umgås över en sejdel öl.

Så oavsett om man är ölälskare eller inte, så erbjuder Salzburg och dess bryggerier en unik upplevelse för sina besökare. Det handlar inte bara om ölen i sig, utan även om traditioner, historia och en passion för det hantverk man sysslat med i hundratals år i regionen.

Kolla in: Här är sommarens hetaste resmål – i vackra Österrike

4 ölbryggerier i Salzburg som är värda ett besök

Hofbräu Kaltenhausen
Salzburgs äldsta bryggeri, som sedan 1475 försett österrikarna med sin högklassiga öl. Ända sedan starten har bryggningen präglats av traditionella recept ihop med en kreativ nyfikenhet. Bryggeriet ligger utanför Salzburg, i Kaltenhausen nära Hallein.

Stiegl-bryggeriet
Österrikes största ölbryggeri med anor från 1492. Även här kombinerar man tradition och innovation – och bryggeriet är idag en viktig del av ölkulturen i Salzburg. Stiegl-bryggeriet ligger i utkanten av Salzburg.

Augustiner Bräu
Ligger vid klostret Mülln och grundades av munkar år 1621. Än idag använder man ett traditionellt recept och brygger ölet med uråldrig utrustning. Har Österrikes största ölträdgård.

Brauhaus Gusswerk
Sedan starten 2006 har man fokuserat på hållbara ingredienser och biodynamiska tillverkningsmetoder. Är idag världens enda bryggeri som brygger organiskt öl som uppfyller de strikta Demeterstandarderna.

Många av bryggerierna i Salzburg erbjuder smakprovningar eller låter besökarna brygga sitt eget öl. Man kan även gå på guidade turer i bryggerierna eller på en ölvandring genom Salzburg.

Nästa artikel