5 annorlunda sätt att uppleva alplandskapet på

Österrike förknippas ofta med enastående skidåkning och mäktiga bergstoppar, men vad många svenskar missar är att landet bjuder på fantastiska upplevelser även under sommarhalvåret. I den pittoreska byn St. Johann in Tirol har man Alperna runt hörnet, vilket gör resmålet idealiskt för en aktiv semester.

Oförstörd natur, vackra nationalparker och oändligt med aktiviteter – Österrike är fullt av möjligheter för den som vill uppleva Alpernas skönhet. Intill bergskedjan finns flertalet orter där man kan njuta av både sport och avkoppling i enastående miljöer.

En av dessa är St. Johann in Tirol, som är perfekt för en varierad semester. Byn ligger i Kitzbüheler Alpen och är en klassisk, tyrolsk marknadsstad med ett medeltida centrum.

Om sommaren finns det gott om aktiviteter i och omkring St. Johann in Tirol och orten har snabbt blivit en riktig favorit bland barnfamiljer. Det mest självklara valet för den som vill ta del av vad Alperna har att erbjuda, är att snöra på sig vandringsskorna och ta en utflykt till något av de närliggande utsiktsplatserna. Med över 200 km markerade vandringsleder är det ett utmärkt sätt att komma nära naturen.

Missa inte: Här är årets bästa semester – för aktiva familjer!

Men om man vill få ut det lilla extra av sin semester, ska man spana in de här 5 unika sätten att uppleva Alperna på.

1. Susa ner för bergen

Mountain cart är definitivt semesterns höjdpunkt! Det är ett nytt och fartfyllt sätt att se berglandskapet på och är en spännande aktivitet för hela familjen. På små trehjulingar susar man ner för den nästan 4 km långa rutten, från mellanstationen på Harschbichl till dalstationen i St. Johann in Tirol, och kan samtidigt njuta av den omgivande naturen. Varför inte testa att sladda lite extra i kurvorna på väg ner mot byn?

Foto: Kitzbüheler Alpen St. Johann in Tirol/Youtube

2. Upptäck naturen från hästryggen

Den fantastiska naturen kring St. Johann in Tirol upplevs bäst från ryggen på en haflingerhäst. Haflingern är en riktigt sagohäst och har sitt ursprung just i de tyrolska alperna. Det är en säker häst som tryggt guidar dig genom alpernas stigar, oavsett om du är nybörjare eller erfaren ryttare. Detta är en upplevelse man sent kommer glömma!

Missa inte: Här är årets bästa semester – för den aktive!

3. Rulla fram genom landskapet

Segways ser man titt som tätt i städer över hela världen, men vem visste att dessa även används till guidade turer i Alperna? För dem som har tröttnat på att vandra, är detta det perfekta alternativet. På segways-turerna upptäcker man landskapet kring St. Johann in Tirol på ett helt nytt sätt – ett roligare äventyr får man leta efter!

Foto: Kitzbüheler Alpen

4. Se Alperna från ett nytt perspektiv

För att upptäcka Alperna behöver man nödvändigtvis inte ta sig upp i bergen. Det finns otroligt fina möjligheter till aktiviteter i omkringliggande vatten också – allt från rafting till paddling. Här finns både lugna, romantiska turer för de mindre erfarna och mer fartfyllda äventyr för den som suktar efter lite action.

Foto: Österreich Werbung, Johannes Hulsch

5. Något för den adrenalintörstiga

För den som inte kan få nog av spännande upplevelser, så får man inte missa att testa på att hoppa fallskärm. Det är en spektakulär upplevelse att se Alperna från ovan – när flygplansdörrarna öppnas är du 4 500 meter upp i luften och slungas sedan ut i ett hisnande fritt fall i 50 sekunder. Mer våghalsigt än så här blir det inte!

Foto: P.V. Werbung und Marketing/Peter Vonier

Extra: Sommarevenemang i St. Johann in Tirol

Dirndl & Lederhosenfest
1 juni 2019 står de traditionella kläderna, lederhosen och dirndlklänningarna, i fokus – i kombination med massor av underhållning.

Lang & Klang shoppingkvällar
Musik och shopping varje onsdag mellan den 3 juli – 28 augusti 2019. Sångare och konstnärer intar stadens gator och öppettiderna förlängs.

VM i cykling
Världseliten kämpar om VM-titeln när världsmästerskapen i cykling går av stapeln den 24 – 31 augusti 2019.

Spartan Race i Oberndorf
Ett av världens tuffaste hinderlopp går av stapeln i Oberndorf den 6 – 8 september 2019.

Knödelfest
Nationalrätten knödel är populär i Österrike – och på Knödelfesten den 21 september 2019 erbjuds världens längsta ”knödelbord” i St. Johann in Tirol.

Läs mer om underbara St. Johann in Tirol här!

Nästa artikel