Här är den perfekta sommarstaden – som man inte bör missa

Nu blir dagarna hela tiden längre och längre, och ljuset påminner oss om att den härligaste tiden på året snart är här. Trots att snöslask och minusgrader fortfarande är en del av vardagen, så är det redan nu hög tid att börja tänka på semestern – och den perfekta sommardestinationen finns faktiskt närmare än du tror.

Sommaren kan kännas långt borta, men nu är det inte länge kvar tills vi börjar se de första vårblommorna dyka upp och naturen börjar grönska igen. Vill man vara säker på att sommarsemestern blir som man tänkt sig, så ska man ta tag i planeringen redan nu. Vill du tillbringa en lugn vecka utomlands? Eller kanske funderar du på en kortare stadsweekend? Då är ett tips att kolla in Österrike, närmare bestämt staden Graz.

Österrikiska Graz har något för alla och är perfekt att besöka under sommaren. Staden är landets näst största – och här blandas gammalt och modernt med kultur och kulinariska upplevelser. Det är svårt att inte bli förälskad i staden!

Här är de bästa tipsen på vad man kan göra under en dag i Graz.

Fantastisk vy över staden

Börja morgonen med en mysig frukost – förslagsvis på restaurangen Aiola Upstairs. Restaurangen ligger uppe på Slottsberget och här har man den bästa utsikten över staden. Finns det något härligare sätt att starta dagen på? Uppe på berget kan man sedan spana in det berömda klocktornet och den kinesiska paviljongen.

När du njutit av en härlig frukost, kan du fortsätta nedåt mot floden Mur för att kolla in en av Graz mest kända sevärdheter: Murinsel, en artificiell ”ö” mitt i floden. Den snäckformade konstellationen byggdes av den amerikanske konstnären Vito Acconicino som en temporär installation, men blev så uppskattad att den fick stå kvar. När man väl besöker den förstår man varför den blivit så populär!

Kolla in: Här är perfekta resmålet för semestern 2019!

Fullt av matupplevelser

Från Murinsel är det inte långt att ta sig till stadsdelen Lend och området kring Mariahilferplatz. Den här platsen blommade upp efter att Graz blev utsedd till Europas kulturhuvudstad 2003 och är ett ställe fullt med mysiga affärer. Är man intresserad av lokala delikatesser ska man spana in matmarknaden på Lendplatz, där bönder säljer allt från färska grönsaker och frukter till bröd, skinka och korv. Här hittar man även regionala specialiteter, som till exempel styrisk pumpafröolja.

Foto: Graz Tourismus/Harry Schiffer

När man ändå är i området ska man passa på att titta förbi cafét Die Susse Luise. Det charmerande cafét med fantastiska tårtor och sötsaker är omtyckt av både Grazbor och turister. Här finner man Graz absolut läckraste äppelpaj, som bakas enligt ett hemligt recept från Oststeiermark.

Efter en lugn förmiddag är man kanske redo för något mer fartfyllt. Vilken tur då att en ny, rolig attraktion precis öppnat i centrum av Graz – nämligen The Slide, världens längsta underjordiska rutschkana. Det är verkligen en annorlunda upplevelse att svischa ner för den 125 meter långa rutschkanan i upp till 30 km i timmen. Du kommer garanterat fortsätta dagen med ett leende efter denna aktivitet!

Foto: Diesel Heldentheater

Kolla in: Här är resmålet för dig som vill njuta av god mat och dryck!

Gamla stan – ett världskulturarv

The Slide ligger precis nedanför Slottsberget och därifrån är det bara en kort promenad till gamla stan. Detta område är klassat som ett världskulturarv av Unesco och charmar vem som helst. Här kan man tillbringa flera timmar med att bara vandra bland de mysiga gränderna. Är man trött på att promenera, så kan man istället hoppa på spårvagnen som går mellan Jakominiplatz och Hauptplatz. Den är helt gratis och är ett utmärkt sätt att se gamla stan på – samtidigt som du får vila fötterna.

Foto: Graz Tourismos/Werner Krug, Österreich Werbung/Volker Preusser

Det perfekta avslutet på dagen är självklart en middag på någon av de fantastiska restaurangerna i staden. Graz kallas faktiskt för Österrikes kulinariska huvudstad, och det gastronomiska utbudet är stort. Många restauranger bjuder på typisk österrikisk och styrisk mat, så det är bara att välja och vraka. Du kommer inte bli besviken.

Oavsett om du stannar över helgen eller en hel vecka – så kommer semestern i Graz bli allt annat än tråkig. Här kan du tillbringa dagarna med att utforska staden och ta del av all den goda maten, sprudlande kulturen och varierande arkitekturen. Helt enkelt det perfekta sommarresmålet!

Här hittar du alla de bästa tipsen för ditt första besök i den kulinariska huvudstaden!

Extra: Sommarevenemang i Graz

Designmånad
Detta evenemang är ett måste för konst- och designintresserade! Designmonat Graz äger rum från 10.5 – 9.6.2019, och bjuder på allt från utställningar och föredrag till workshops och guidade turer.

Styriarte
Ett av de stora evenemangen i Graz är den klassiska musikfestivalen Styriarte, som går av stapeln 21.6 – 21.7.2019.

Långbord
Den 24.8.2019 dukar staden upp med långbord mitt i centrum där över 700 gäster får plats runt middagsborden.

La Strada
En familjevänlig street art-festival värd att upplevas. Från 26.7 – 3.8.2019 förvandlas hela Graz till en stor scen för teater, dockteater och street art.

Klicka här för att läsa mer om allt som Graz har att erbjuda!

Nästa artikel