Ät dig genom Österrikes kulinariska huvudstad

Det är möjligt att Wien är Österrikes huvudstad, men när det kommer till mat så finns det ingen stad i Österrike som slår Graz. Staden är landets näststörsta och är vida känt som den kulinariska huvudstaden. Här kan du bland annat hitta Österrikes svar på tapas – och äta glass på ett väldigt speciellt sätt!

Kolla in: Här är resmålet för dig som vill njuta av god mat och dryck!

Egentligen har mat alltid funnits i stadens DNA, men 2008 blev det officiellt när Graz blev utnämnt till ”City of Culinary Delights”.

Ett besök i Graz är ett måste för alla matälskare. Staden är full av matmarknader, gastronomisk historia och bra restauranger.

En av de främsta anledningarna till att Graz har ett så sprudlande restaurangliv är klimatet. Av alla större städer i Österrike är Graz nämligen den som ligger sydligast. Under sommarhalvåret betyder detta ofta behagliga temperaturer – och att många uteserveringar öppnar. Graz är inget undantag.

En himmelsk dessertupplevelse

De milda temperaturerna betyder också att grönsaker har goda förutsättningar att växa. Bara i Graz-området finns mer än 800 bönder, och flera av dem finns med på stadens många matmarknader för att sälja sina grödor.

Det är en enastående chans att handla grönsaker som är skördade för bara några timmar sedan – mer utsökt blir det helt enkelt inte!

Foto: Graz Tourismus, Werner Krug / Shutterstock

På matmarknaderna är det i synnerhet en sak som matälskare inte får missa: Styrisk pumpafröolja. Den har en kryddig och nötaktig smak, och passar fenomenalt ihop med sallader. Men den har också ett lite mer oväntat användningsområde.

Nyfikna matälskare har nämligen kommit på att några droppar olja ovanpå vaniljglass är en riktig superkombination. Den nötaktiga smaken ihop med den söta vaniljglassen har blivit en av Österrikes mest himmelska dessertupplevelser.

Här hittar du alla de bästa tipsen för ditt första besök i den kulinariska huvudstaden!

Smaka på Graz

”Styrisk” är ett speciellt ord just i Graz. Ordet kommer från ”Styria”, den latinska benämningen på Steiermark, som är den delstat där Graz ligger.

Ordet ”styrisk” stöter man också på i menyn på restaurangen Der Steirer. Restaurangen har djupa rötter i den lokala gastronomin och ligger i samma lokaler där Hans Weitzer, som hade historisk betydelse för Graz restaurangliv för 100 år sedan, drev en populär vinbar.

Weitzer skapade ett ställe där man verkligen kunde njuta av mat och dryck, och den traditionen lever Der Steirer vidare på. Här använder man bra och lokala råvaror i sin matlagning. Missa inte deras ”styriska tapas” – en unik inblick i de många delikatesser som Graz bjuder på.

Missa inte detta när du är i Graz

Ta en kopp kaffe på högsta våningen i Kastner & Öhler, stans äldsta varuhus.

Besök butiken s’Fachl som säljer lokala matvaror av mycket hög kvalitet, t.ex. pumpafröolja, vin, gin, marinerad skinka och marmelad från regionen.

Gå på cafét Die süße Luise, som bjuder på goda tårtor och sötsaker, inklusive Graz absolut läckraste äppelpaj som bakas enligt ett hemligt recept från Oststeiermark.

På Lendplatz pågår varje förmiddag, utom på söndagar, matmarknad med lantbruksprodukter. Här finns färsk frukt och färska grönsaker samt otaliga regionala specialiteter.

Läs mer om vackra Graz här!

Foto: Graz Tourismus, Harry Schiffer
Nästa artikel