Bildspecial: Makalösa droppstensgrottan

Sommaren är snart här. Och visst är det skönt att åka på en semester där man kan sola och bada. Men varför nöja sig med det när man kan göra så mycket mer?
Kolla in Lurgotte – Österrikes största droppstensgrotta, bara 25 kilometer norr om Graz.

Kolla in: Här är det perfekta resmålet för årets semester

Förhoppnings blir sommaren lång och bjuder på massa härliga stunder och upplevelser. En del har hittat sitt smultronställe som de alltid återvänder till medan andra föredrar att upptäcka nya platser. Men varför nöja sig med ”det gamla vanliga”? Sommarsemestern kan ju vara så mycket mer än bara sol och bad.

Bara en bit bort från Graz ligger Österrikes största droppstensgrotta, Lurgotte.

Österrikiska staden Graz är en fantastisk sommarstad som är omöjlig att inte förälska sig i. Staden lockar med sin mix av modern arkitektur och gamla byggnader som påminner om historiens vingslag.

När man går in i grottan känns det som att man är i en fantasivärld.

Och området kring Graz bjuder på vacker natur och intressanta sevärdheter. En av de häftigaste sevärdheterna är Lurgotte, Österrikes största droppstensgrotta. Den världskända grottan upptäcktes 1894 av den italienska grottforskaren Max Brunnello. Han var den första personen som någonsin vågade sig in i den makalösa grottan, som i dag har blivit en stor turistattraktion i området.

Just nu: Klicka här för att läsa mer om Graz

Grottan ligger mellan orterna Semriach och Peggau.

Kallt i grottan

Lurgotte ligger 702 meter över havet och sträcker sig mellan orterna Semriach och Peggau. Kom ihåg att ta med dig lite varmare kläder om du ska besöka grottan, den konstanta temperaturen här är nämligen alltid 10 plusgrader.

Vill man höra om all historia om grottan kan man välja att gå en guidad tur.

Vill man få ut extra mycket av besöket kan man gå en guidad tur. Förutom att spana in de häpnadsväckande stalagmiterna och stalaktiterna kan man då även passa på att njuta ett häftigt ljusspel inne i grottan.

Droppstensgrottan ljusspel är en klar favorit hos många av besökarna.

Arkeologiska fynd från droppstensgrottan har visat att grottbjörnar tog skydd där för 50 000 år sedan. 1984 blev sju grottforskare instängda i grottan på grund av kraftigt regnoväder. Efter först nio dagar kunde forskarna räddas i en stor räddningsaktion. Eftersom vattennivån kan stiga mycket snabbt vid åskoväder och regn har man i dag  installerat ett speciellt varningssystem.

Wow, grottan imponerar med sina sagolika vyer.

Ett besök på Lurgotte är en häftig upplevelse som blir ett fint minne för livet. Vare sig man reser själv, med familjen eller vännerna.

Just nu: Klicka här för att kolla in upplevelserna i Graz

Källa och bildkälla: Graz turistbyrå

Nästa artikel