Studie- och yrkesvägledaren: “Testa uteslutningsmetoden”

Oavsett om man drömmer om ett specifikt yrke eller om den perfekta utbildningen så finns det en del saker man bör tänka på.
Madeleine Simmefalk jobbar som studie- och yrkesvägledare på Iris, och har under sin tid i yrket fångat upp ett par smarta tips om hur man kan tänka för att hitta rätt.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Utbildning, stödinsatser eller jobbmatchning – Iris hjälper dig att ta nästa steg i karriären.

[/aesop_content]

Det är inte alltid lätt att veta vad man vill göra i framtiden. En del vet tidigt vad man vill jobba med och hur man når dit – men det är långt ifrån alla.

Det mest självklara för en person som letar den perfekta framtiden är att kontakta en studie- och yrkesvägledare som, med hjälp av metoder och teorier, kan vara ett värdefullt stöd i sökandet. Men det finns en del knep man kan testa själv för att få vägledning.

– Ett tips är uteslutningsmetoden, och då är det nästan lättare att komma på vad man inte vill göra än vad man vill göra, säger Madeleine, och fortsätter:
– Då kan man exempelvis tänka på tidigare erfarenheter, förslagsvis ett jobb. Vad var det där som inte var så kul? Fanns det någon arbetsuppgift som var kul, som man kan hitta i andra yrken också?

Man ställer alltså frågor till sig själv för att ta reda på vad man egentligen tycker är roligt. För någonstans där hittar man ju även det viktigaste – motivationen.

Madeleine fortsätter med att tipsa om olika personlighetstester man kan hitta på internet.
– Det finns en del tester på nätet att hitta, där man svarar på ett gäng frågor och sedan automatiskt får upp förslag på yrken som passar. Det kanske låter lite väl ”enkelt” med ett automatiskt system, men det kan faktiskt hjälpa ganska mycket.

Har man väl hittat vilket yrke man vill ha så är nästa steg en utbildning – och där är Madeleine, som studie- och yrkesvägledare, en otroligt nyttig hjälp.
– Det kan ju vara så att man vill in på universitet men saknar någon kurs eller liknande, då hjälper vi till med att vägleda och förklara vad som krävs för att nå dit man vill.

På Iris, där Madeleine jobbar, hjälper man varje år 14 000 deltagare ut i arbete eller utbildning. Antingen genom Komvux, SFI, jobbmatchning eller via stödinsatser. De finns på ett 50-tal orter i Sverige och har över 450 anställda – något som gör dem till ett av Sveriges största företag inom utbildning.

[aesop_content color=”#c30e2d” background=”#ffffff” height=”0px” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]EXTERN LÄNK: Utbildning, stödinsatser eller jobbmatchning – Iris hjälper dig att ta nästa steg i karriären.

[/aesop_content]

Din utveckling – Iris uppdrag i över 100 år

Iris erbjuder SFI, vuxenutbildningar, stöd och matchning.

I över 100 år har Iris arbetat med individens utveckling. Med den längsta erfarenheten inom utbildning, stödinsatser, jobbmatchning och anpassningar förbereder Iris dig för dagens arbetsmarknad. Iris finns på ett 50-tal orter i hela Sverige och varje år genomgår tusentals personer någon av Iris utbildningar eller insatser för att nå sina önskade mål.

Iris erbjuder SFI och vuxenutbildning på uppdrag av flera kommuner i landet, du söker till utbildningarna via din hemkommun. För arbetsmarknadsutbildningar och arbetsmarknadsinsatser kontakta Arbetsförmedlingen.

Nästa artikel