Så bidrar Iris i kampen mot långtidsarbetslöshet

Arbetslösheten i Sverige sjunker, men antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt.
Att vara långtidsarbetslös kan upplevas tuffare då man får fler negativa besked i sitt arbetssökande
Men med Iris Matchning blir vägen mot jobbet ofta både lättare och kortare. 

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

Under augusti 2021 rapporterade Arbetsförmedlingen att 7,7 procent av den totala arbetskraften stod utan jobb, en siffra som har sjunkit rejält under året dessförinnan. Men trots att utvecklingen ser god ut även bland ungdomar finns det en kategori som man ser på med större oro: långtidsarbetslösa.

190 000 personer var i augusti långtidsarbetslösa, vilket innebär att de har varit utan jobb i mer än ett år. Av dessa har lite mer än varannan person varit arbetslös i mer än två år. Totalt utgör gruppen nästan hälften av samtliga arbetslösa i Sverige, vilket är en ovanligt stor andel historiskt sett.

Enligt Arbetsförmedlingen handlar det ofta om människor som står inför extra stora utmaningar när det är dags att söka jobb.

– Många är utomeuropiskt födda som har kommit till Sverige under flyktingkrisen 2015 och 2016. För den här gruppen av personer krävs det en kombination av insatser, säger Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen, till SVT.

En sådan insats kan vara att ge personen tillgång till en jobbcoach, något som Iris erbjuder. Iris matchningstjänster Stöd och matchning och Rusta och matcha, har fått höga betyg i Arbetsförmedlingens deltagarundersökning. Här får man som arbetssökande hjälp och stöd av en personlig jobbcoach genom hela jobbsökarprocessen.

– Det kan vara så att man har låst sig fast i en viss uppfattning eller synsätt som inte alls behöver stämma överens med verkligheten. Då är det bra att ha en jobbcoach att bolla idéer med, vilket är något som arbetssökande kan erbjudas helt gratis, säger Frida Bridh, jobbcoach hos Iris.

Iris Stöd och matchning samt Rusta och matcha är till för arbetssökande som har behov av vägledning eller som vill bolla tankar och idéer om framtiden. Det är bra att känna till att man kan efterfråga programmet redan när man från början skriver in sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som avgör om man får ta del av en matchningstjänst.

Läs mer via länken här nedan om hur just du kan ta del av Iris olika tjänster och ta nästa steg närmare drömjobbet.

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

Nästa artikel