Jobbcoachen: Bästa tipsen när du söker jobb

Förutsättningar och behov kan vara olika, men med rätt stöd blir det lekande lätt att söka jobb.
Frida Bridh, jobbcoach på Iris, berättar att det är ett privilegium att få använda sin kompetens till att hjälpa människor.
– Vi har svart bälte i bemötande, säger hon.

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

I många år har Iris matchningstjänst, Stöd och matchning, fått höga betyg i Arbetsförmedlingens deltagarundersökning, speciellt när det kommer till jobbcoachning. Med lång erfarenhet av att handleda arbetssökande mot deras nya jobb vet man vad som krävs för att ta nästa steg i arbetslivet.

Frida Bridh är jobbcoach på Iris och vittnar om konceptet som ett välfungerande recept för den som vill förbättra sina framtidsutsikter. Hon är utbildad socialpedagog med inriktning mot samtalsteknik, och märker att det ofta kan vara annat i livet som blockerar vilket går ut över arbetslivet.

– I möten med stöd- och matchningsdeltagarna börjar jag alltid med att först låta dem berätta om hur arbetslivet och livet sett ut. Senare hjälps vi åt att bryta ned mål och delmål. En del behöver bara lite stöttning, andra mycket mer, berättar Frida.

Frida Bridh, jobbcoach på Iris

Genom att låta deltagarna beskriva personliga egenskaper och individuella behov, kan man som jobbcoachsnabbare hjälpa deltagarna att komma vidare i sitt arbetssökande. Det Frida märker är att det ofta kan vara annat i livet som blockerar vilket går ut över arbetslivet.

– Det är när deltagarna vågat ta kliv som de förut inte testat som jag har sett de största förändringarna. Det kan vara skönt att höra att det är okej att backa bandet, och hitta alternativa vägar, säger hon.

Iris stöd och matchningstjänster, såsom till exempel Rusta och matcha, är till för alla arbetssökande som har behov av vägledning eller som vill bolla tankar och idéer om framtiden. Dock är det alltid Arbetsförmedlingen som bedömer om stöd och matchning är rätt tjänst. Det är även bra att känna till att man kan efterfråga programmet redan när man från början skriver in sig som arbetssökande.

– Det kan vara så att man har låst sig fast i en viss uppfattning eller synsätt som inte alls behöver stämma överens med verkligheten. Då är det bra att ha en jobbcoach att bolla idéer med, vilket är något som arbetssökande kan erbjudas helt gratis, säger Frida.

Iris kan hjälpa dig ta nästa steg till utbildning eller arbete – läs mer här!

Nästa artikel